Nieuws

Vooral horeca, catering en winkels maken gebruik van loonsteun

Vooral horecabedrijven, cateraars en winkeliers maken momenteel gebruik van de tegemoetkoming in de loonkosten door de overheid.

Volgens uitkeringsinstantie UWV komt bijna 60 procent van de al toegekende aanvragen voor de vierde periode van deze NOW-steun van werkgevers uit deze sectoren.

Het gaat om de eerste bijna 34 duizend toegekende aanvragen. Daarvan waren er ruim 11 duizend afkomstig van horecawerkgevers en zo'n 8.500 van werkgevers in de detailhandel. Werkgevers kunnen tot en met 14 maart een aanvraag indienen. Vorige week werd bekend dat er al meer dan 54 duizend aanvragen waren binnengekomen. En daarvan waren er al zo'n 44 duizend toegekend. Aan deze werkgevers had het UWV al 670 miljoen euro als eerste voorschot uitgekeerd. De overige aanvragen waren nog in behandeling.

Horeca grootste aandeel

Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent. Het grootste aandeel in het aantal toegekende aanvragen hebben de horeca en catering (11.243), detailhandel (8.583) en overige commerciële dienstverlening (3.876). Het totale voorschotbedrag is het hoogst voor de horeca (€ 152 miljoen), gevolgd door vervoer en logistiek (€ 101 miljoen) en detailhandel (€ 73 miljoen).

De NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. De inkomenssteun voor zelfstandigen, de Tozo, is begin dit jaar al ongeveer 139 duizend keer aangevraagd, heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken laten weten aan de Tweede Kamer.

Daarnaast heeft ongeveer een derde van de werkgevers de eindberekening van de NOW uit het eerste steunpakket aangevraagd. "De regelingen lijken hun werk te doen", constateert het ministerie. "De werkloosheid is laag en de maatregelen helpen ondernemers de klap op te vangen. Maar dat laat onverlet dat het zware tijden zijn voor de ondernemers in de getroffen sectoren. Zeker deze periode met de verzwaarde maatregelen."

Bron: ANP/UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.