Nieuws

'Elk bedrijf zou te controleren klimaatdoelen moeten hebben'

Bedrijven moeten vanaf 2023 hun doelstellingen, prestaties en plannen op het gebied van duurzaamheid rapporteren. De accountant moet daarmee instemmen.

Daarover bericht dagblad Trouw, in navolging van berichtgeving in vakmedia en in het FD en de Volkskrant. Aanleiding is opnieuw de keuze van controlerend accountant EY bij olieconcern Shell om klimaat en energietransitie als key audit matter te benoemen.  

Dick de Waard, hoogleraar accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen, benadrukt in het artikel dat bedrijven beter moeten rapporteren over hun impact op het klimaat. Accountants moeten daar kritisch naar kijken. “Wat het team van EY eigenlijk zegt is: wij zien al die dure activa en installaties voor olie en gas op de balans staan. Die vertegenwoordigen een waarde, wat gebeurt daarmee onder invloed van klimaatverandering en het beleid om dat tegen te gaan?”

Als geroepen

De Waard zou willen dat elke accountant bij opdrachtgevers het klimaat op de agenda laat zetten. Die oproep krijgt steun vanuit de NBA, aldus beleidsmedewerker Lucas Geusebroek. Volgens hem komt de actie van EY richting Shell “als geroepen”, zo stelt Trouw. Geusebroek noemt het een “soort Urgenda-moment” dat effectiever kan werken dan de eerdere aanbevelingen vanuit de beroepsorganisatie. “De manier waarop de accountant hier klimaat en energietransitie op de agenda zet is echt bijzonder.”

Wim Bartels, binnen KPMG nauw betrokken bij duurzaamheidsinformatie, waarschuwt in de krant voor ‘greenwashing’ door bedrijven, waar accountants alert op moeten zijn. “Bedrijven kunnen niet zomaar wat opschrijven over CO2-uitstoot. Het moet wel te verifiëren zijn. Als ze zeggen: we verminderen de uitstoot met 30 procent, moet dat wel ergens op gestoeld zijn.”

Bartels verwijst naar voorstellen voor onder meer gestandaardiseerde duurzaamheidsrapportage, die juist deze week op de agenda stonden van de Europese Commissie. “Bedrijven moeten vanaf 2023 hun doelstellingen, prestaties en plannen op het gebied van duurzaamheid rapporteren en de accountant moet daarmee akkoord gaan. Die transparantie is een begin, maar het zou veel verder moeten gaan.”  

Kamervragen

Inmiddels zijn door vier partijen in de Tweede Kamer (D66, CDA, GroenLinks en CU) ook vragen gesteld aan minister Hoekstra van Financiën, over de noodzaak om met name financiële instellingen te verplichten over klimaatrisico’s te rapporteren. De partijen willen onder meer weten hoe de minister zich sinds september 2020 heeft ingezet voor herziening van de richtlijn niet-financiële informatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.