Nieuws

'Manusje van alles' geschrapt als advocaat, nog wel accountant

Een accountant die ook werkzaam was als advocaat, is door het Hof van Discipline van het tableau geschrapt. Daar gingen zestien gegronde tuchtklachten en zeven schorsingen als advocaat aan vooraf.

Als een soort “juridisch en fiscaal manusje-van-alles” adviseerde de betreffende advocaat-accountant jarenlang een familiebedrijf, aldus de website Advocatie. In welke hoedanigheid hij dat deed – als accountant, advocaat of belastingadviseur – was soms niet geheel duidelijk. Ook trad belangenverstrengeling tussen zijn diverse rollen op, maar hij weigerde zich terug te trekken.

Volgens een van de tuchtklachten die tegen hem zijn aangespannen gebruikte hij ‘zijn eerder opgedane kennis als advocaat, accountant en als belastingadviseur’ van het familiebedrijf tegen zijn vroegere cliënten. Daarbij ging het ook over zaken als niet-gepubliceerde jaarstukken en vertrouwelijke informatie over pensioenwaardering. Volgens het Hof van Discipline een “flagrante schending van de kernwaarde integriteit”.

Ernstig verwijtbaar

Dat de advocaat-accountant niet inging op herhaalde verzoeken om zich als advocaat terug te trekken noemt het hof “onbegrijpelijk” en een “gebrek aan besef van zijn bijzondere positie als advocaat”.  Door als advocaat op te treden tegen voormalige cliënten, namens één van de familieleden in het familiebedrijf, heeft hij “ernstig verwijtbaar” gehandeld, aldus het hof, dat stelt dat hij zo het vertrouwen in de advocatuur “onherstelbaar” heeft beschadigd.

Met het schrappen van het tableau als advocaat bekrachtigt het Hof van Discipline een eerdere beslissing van de Raad van Discipline uit september 2020. De zestien gegronde tuchtklachten en de schorsingen als advocaat (zeven maal sinds 2007) speelden daarbij eveneens een rol. "Het tuchtrechtelijk verleden laat zien dat sprake is van een structureel en onverbeterlijk gedragspatroon van onbetamelijk handelen", aldus het hof, dat schrapping ziet als "de enige juiste maatregel". 

Ook als accountant moest de adviseur zich al enkele keren voor de Accountantskamer verantwoorden, echter zonder zware tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd te krijgen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.