Nieuws

Young profs leren meer van tuchtrecht

De NBA organiseerde op 31 maart, in samenwerking met de NBA Young Profs, een online webinar 'Leren van Tuchtrecht'. Accountantskamer-voorzitter Sandra Schreuder gaf daarbij haar visie op het accountantsberoep en ook een reeks praktische tips over het tuchtrecht.

Schreuder, die in gesprek ging met de bekende NBA-host Gerrit Heijkoop, memoreerde tijdens het webinar de "tovertaal" van professionals zoals artsen en accountants. Om de brug te slaan naar de klant en het maatschappelijk verkeer is goede communicatie belangrijk.

Schreuder pleitte tegenover de jonge accountants daarom voor klare taal richting opdrachtgevers. "Eerder in het proces goed communiceren kan ook een gang naar Zwolle voorkomen." De Accountantskamer-voorzitter heeft wel de indruk dat er in de accountantsopleiding inmiddels meer aandacht is voor communicatie.

Voorafgaand aan het webinar was de jonge beroepsgenoten gevraagd op te schrijven welke woorden zij associëren met het tuchtrecht. 'Spanning', 'angst' en 'onrust' bleken veelgenoemde termen. Het webinar was er daarom op gericht meer uitleg te geven over hoe het tuchtrecht precies werkt en wat je als accountant bij een bezoek aan de rechtbank in Zwolle kunt verwachten.

Intimiderend

Tuchtrecht is een kwaliteitsinstrument, "bedoeld om de rotte appels eruit te halen", aldus Schreuder. Zij kon zich tegelijk goed voorstellen dat een bezoek aan de Accountantskamer nogal intimiderend is, zeker de eerste keer. Nog los van het rechtbankgebouw en de toegangscontrole "alsof je een crimineel bent" kom je te zitten tegenover een college van zes personen, waarvan twee accountants-leden, een secretaris en drie rechters, waaronder de voorzitter.

Ook is de zitting openbaar en er is opmerkelijk veel belangstelling vanuit de pers voor het accountantstuchtrecht. "Bij de meeste zittingen is wel iemand van de pers aanwezig", aldus Schreuder.

Toetsbaar opstellen

Tijdens het webinar werden de nodige praktijkvoorbeelden besproken. Schreuder adviseerde accountants om begeleiding te zoeken als ze geconfronteerd worden met een tuchtzaak. "Het is niet gek dat het je werk beinvloedt en dat je er wakker van ligt."

Zij benadrukte daarnaast dat het goed is als accountants zich in Zwolle "toetsbaar" opstellen. "Leg uit wat je overwegingen zijn geweest", aldus de voorzitter van de Accountantskamer. "Juist door er niet over te praten krijgen we minder vertrouwen in je."

Terugkijken van het volledige webinar kan via het Youtube-kanaal van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.