Nieuws

'Advocaten kunnen bij professioneel besturen nog wat leren van accountants'

Na banken en accountantsorganisaties moeten ook de grote advocatenkantoren hun bestuur professionaliseren.

Dat stelt FD-journalist Joris Polman, in een beschouwing naar aanleiding van berichtgeving over advocatenkantoor NautaDutilh. Dat kantoor zou betrokken zijn bij witwaspraktijken door modeconcern FNG. Eerder haalde Pels Rijcken, het advocatenkantoor van de landsadvocaat, het nieuws vanwege verduistering van gelden door de voormalige bestuursvoorzitter.

Volgens het FD kunnen advocaten lering trekken uit de ervaringen binnen de accountantssector. Na incidenten is daar veel tijd en energie gestoken in professionalisering van bestuur en kwaliteitsverbetering, mede op basis van het verbeterplan ‘In het publiek belang’ uit 2014.

Loutering

"De portemonnee van de partners was niet langer leidend, maar de kwaliteit van dienstverlening. Een ontwikkeling die wordt bevestigd door de positievere kwaliteitsrapportages van toezichthouder AFM", zo schrijft Polman, die onder meer verwijst naar de "loutering" van KPMG. Dat kantoor trok destijds Jan Hommen aan om als ervaren bestuurder orde op zaken te stellen. Hij stelde onder andere een raad van commissarissen aan.

Volgens Polman is het "veelzeggend" dat nog geen enkel groot Nederlands advocatenkantoor een volwassen rvc heeft. "Ze kiezen nog altijd de bestuursvoorzitter uit hun midden. Iemand die na het verstrijken van zijn of haar termijn vaak weer terug de praktijk in moet. Iemand die een pijnlijke beslissing direct in de eigen portemonnee voelt. Een voorzitter zonder tanden."

FD: 'Affaires tonen aan: advocaten vertrouwen te veel op hun confrères'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.