Nieuws

Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon, maar wint Engie-zaak

De Europese Commissie heeft in 2017 ten onrechte de Luxemburgse regering opgedragen 250 miljoen euro 'achterstallige' belasting plus rente te vorderen van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. De commissie heeft een zaak rondom belastingvoordelen voor het Franse energiebedrijf Engie wel gewonnen.

Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die de Luxemburgse regering en Amazon tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur hadden aangespannen. In 2017 oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal (‘ruling’) uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde daardoor volgens Vestager over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zei Vestager indertijd. Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken.

De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, en Nederland 25 miljoen van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks.

Engie

De Europese Commissie had in 2018 wel gelijk om de Luxemburgse regering te gelasten 120 miljoen euro aan belastingen van het Franse energiebedrijf Engie te vorderen. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft Luxemburg de multinational circa tien jaar lang illegale belastingvoordelen gegund.

De Luxemburgse fiscus bevoordeelde volgens Vestager twee dochtermaatschappijen van Engie met belastingafspraken waarmee de belastingdruk op kunstmatige wijze laag gehouden werd. "Met als resultaat dat Engie effectief 0,3 procent vennootschapsbelasting betaalde voor ongeveer een decennium", stelde Vestager in 2018. Volgens haar kwamen de afspraken erop neer dat Engie over 99 procent van de winsten in Luxemburg geen belasting hoefde te betalen. Vestager droeg de Luxemburgse belastingdienst op 120 miljoen euro te innen.

Luxemburg en Engie stapten vanwege het commissiebesluit naar de Europese rechter. Ze eisten nietigverklaring van het besluit. Ze kunnen tegen de uitspraak in beroep bij het EU-hof.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.