Nieuws

Corona maakt veel werkgevers een stuk flexibeler

Bijna vier op de tien mkb-bedrijven werkzaam in de zakelijke dienstverlening investeren sinds corona meer in het welzijn van hun werknemers, die door de pandemie veel meer thuiswerken dan voorheen.

Dit doen ondernemingen onder meer door het stimuleren van een dagelijkse wandeling (41 procent), het geven van kortingen op gezonde maaltijden (13 procent) en door (online) sportlessen te organiseren (13 procent).

Dat blijkt uit de MKB Barometer van softwarebedrijf Teamleader. Ruim driehonderd Nederlandse mkb-ondernemers in de zakelijke dienstverlening geven hierin hun visie op de impact van een jaar corona op thuiswerken, arbeidsproductiviteit en het welzijn van hun medewerkers.

Veel ondernemers zijn inmiddels een stuk flexibeler als het gaat om de werktijden: bijna tweederde hanteert geen vaste werkuren meer, zolang het werk maar wordt gedaan. Bijna een derde zegt dat hun werknemers door thuis te werken veel efficiënter zijn en er minder tijd wordt 'verspild' bij bijvoorbeeld de koffieautomaat.

Dat (gedeeltelijk) thuiswerken de norm lijkt te worden, blijkt wel uit het feit dat ruim vier op de tien mkb'ers in de zakelijke dienstverlening zeggen dat zij na de coronacrisis een kleiner of zelfs helemaal geen kantoor meer willen gebruiken.

Zonder kinderen productiever

Hoewel de sector optimistisch is over de toekomst, denkt 52 procent dat de zakelijke dienstverlening blijvend is veranderd door corona. Tegelijk zien werkgevers vaker dat thuiswerken een positief effect heeft op de arbeidsproductiviteit dan andersom.

Veel mkb'ers hebben de indruk dat hun personeel thuis harder werkt, maar signaleren wel verschillen tussen personeel met en zonder kinderen. Bijna een kwart (22 procent) stelt vast dat werknemers zonder kinderen productiever zijn dan collega's met kinderen.

Hoewel ook mkb-bedrijven in de zakelijke dienstverlening vorig jaar flink zijn getroffen door de coronacrisis, heeft de pandemie bij 55 procent niet geresulteerd in een negatief effect op hun bedrijf. Bijna een kwart geeft zelfs aan dat corona positief heeft uitgepakt voor hun bedrijfsresultaten. Zo heeft meer dan driekwart van de mkb'ers geen medewerkers hoeven te ontslaan en heeft 19 procent zelfs meer personeel aangenomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.