Nieuws

Studie naar effecten beroepseed voor accountants

Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de beroepseed voor accountants.

De beroepseed is in 2016 ingevoerd voor alle actieve accountants, als eerste maatregel uit het rapport In het publiek belang van september 2014. Alle toen ingeschreven actieve accountants moesten de eed afleggen voor 1 mei 2017, binnen elf maanden na de inwerkingtreding van de verordening op de beroepseed op 1 juni 2016.

Rondom de invoering werd de discussie gevoerd of de eed ook invloed zou hebben op de daadwerkelijke integriteit van accountants, of dat invoering vooral voor de beeldvorming zou zijn, aldus Jonathan Feenstra. Als derdejaars student bedrijfseconomie aan de EUR, richting accountancy, doet hij nu, onder begeleiding van professor Jeffrey Bouwer, onderzoek naar de daadwerkelijke effecten van de eed.

Feenstra kijkt onder meer naar data over het aantal tuchtzaken voor en na de invoering van de eed en naar informatie over interne kwesties rond onethisch gedrag binnen accountantskantoren. Daarnaast wil hij door middel van enquêteonderzoek onder accountants bezien wat zij zelf vinden van de effecten van de eed op het integer handelen.

De betreffende enquête is compact en binnen enkele minuten in te vullen. Deelnemen kan tot 5 juni aanstaande.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.