Nieuws

Kamervragen over fraude bij Pels Rijcken

De Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten (beiden SP) hebben vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de fraudezaak bij Pels Rijcken.

Beide Kamerleden willen onder andere horen wat de minister vindt van de ‘ons-kent-ons-cultuur’ die de fraudezaak kenmerkt, “waarin notarissen, advocaten en accountants elkaar de bal toespelen”. Ook willen ze weten of het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wel voldoende is toegerust om het toezicht op het notariaat naar behoren uit te voeren.

Pels Rijcken is ook het advocatenkantoor van de Landsadvocaat. “Kan de overheid wel zaken blijven doen met Pels Rijcken, zolang de onderste steen in deze fraudezaak nog niet boven is?”, vragen beide SP-Kamerleden zich af.

Daarnaast willen ze graag weten hoe het Openbaar Ministerie (OM) zich opstelt, nu Pels Rijcken heeft aangegeven zelf onderzoek te doen naar de zaak. “Ziet het OM Pels Rijcken nog steeds louter als slachtoffer, ook nu Pels Rijcken zelf heeft aangegeven dat naar aanleiding van het Deloitte-onderzoek maatregelen nodig waren om dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen?”

Rol accountant

Van Nispen en Leijten willen ook meer weten over de rol van  accountantskantoor Mazars, dat Pels Rijcken controleerde. Zij vragen de minister of hij bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een verzoek tot onderzoek daarnaar heeft gedaan.

Beide Kamerleden verwijzen naar de uitgebreide reconstructie die door Marcel Pheijffer (Nyenrode) en Jeroen Princen (DVDW Advocaten) is gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad en in korte vorm op deze website.

Pels Rijcken werd in september 2020 door het OM geïnformeerd dat er een onderzoek liep naar voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje, die als notaris grote geldbedragen zou hebben weggesluisd naar privérekeningen buiten het bedrijf. Oranje pleegde in november 2020 zelfmoord.

Kamervragen SP over fraudezaak bij kantoor Pels Rijcken

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.