Nieuws

'Multinationals voorzichtiger met terugkeer naar kantoor'

Internationale bedrijven in Nederland met veel buitenlandse medewerkers zijn voorzichtiger met het openstellen van kantoor dan ondernemingen die meer Nederlands georiënteerd zijn.

Dat heeft volgens vakbond De Unie te maken met wisselende internationale richtlijnen rondom het coronavirus en de verschillende manieren waarop over de hele wereld wordt omgegaan met de pandemie. "Waar Nederlandse bedrijven veelal de richtlijnen van het kabinet volgen, volgen multinationals soms de Amerikaanse of Britse protocollen op die strenger zijn", aldus voorzitter van De Unie Reinier Castelein.

Expatorganisatie ACCESS ziet vooral verschillen in het belang dat die bedrijven aan vaccinaties hechten. "Internationale ondernemingen letten er vooral op of werknemers volledig zijn gevaccineerd voordat zij mogen komen werken, Nederlandse bedrijven doen dat minder." Volgens de non-profitorganisatie die internationale werknemers in Nederland helpt kan het tot wel na de zomer duren voordat multinationals meer aandurven. "Vooral voor jonger, niet-volledig gevaccineerd personeel kan werken op kantoor tot die tijd lastiger zijn", aldus ACCESS. Klachten over de terugkeer naar kantoor kregen zowel ACCESS als De Unie nog niet binnen.

Thuiswerkadvies

Het thuiswerkadvies vanuit de overheid is zaterdag 26 juni grotendeels komen te vervallen. Maximaal de helft van de tijd mogen werknemers weer naar kantoor komen zolang dat op 1,5 meter afstand gebeurt. Uit een eerdere rondgang bleek dat grote bedrijven nog werken aan een hybride invulling van de werktijd. Thuis en op kantoor werken wordt dan gecombineerd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.