Nieuws

Kabinet draait versoepelingen rondom thuiswerken terug

Het kabinet adviseert om weer zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer, tijdens het coronadebat.

Sinds eind juni werd aangeraden om maximaal de helft van de week naar kantoor te komen, mits medewerkers daar voldoende afstand kunnen bewaren. Premier Rutte, die zich in het debat moest verdedigen voor razendsnel oplopende besmettingscijfers na de grootscheepse versoepelingen, wil terug naar het eerdere thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken.

Volgens de jongste gegevens van de GGD's vindt 6,6 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is plaats op het werk. Het is daarmee een veel minder belangrijke besmettingsbron dan de horeca (38,8 procent), de thuissituatie (26,1 procent) of feesten en bezoek (respectievelijk 17 en 15,3 procent). De Kamer had echter geen bezwaar tegen het aanscherpen van het thuiswerkadvies; de details worden komende week naar buiten gebracht.

Niet blijven jojoën

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen in een eerste reactie dat thuiswerken tijdens de coronacrisis goed is gegaan en dat er nog steeds veel wordt thuisgewerkt. Tegelijk moet het wel mogelijk blijven elkaar op kantoor te treffen, "want de behoefte elkaar weer te zien is groot en dit is ook af en toe nodig voor zaken als creatieve processen en informele contacten".

De ondernemersorganisaties willen goede afspraken maken voor na de zomervakantie, "want we kunnen niet blijven jojoën". VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er wel op dat thuiswerken in heel veel sectoren en beroepen geen optie was en is.

Verstandig

Vakbonden CNV en FNV noemen het "verstandig" dat het kabinet adviseert om weer zoveel mogelijk thuis te gaan werken nu het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. Bij ruim één op de vijf thuiswerkers is de kantoorwerkplek niet coronaproof ingericht, aldus recent onderzoek van CNV. Eveneens één op de vijf voelt zich op kantoor niet veilig tegen coronabesmettingen.

Bedrijven blijven ook na de coronacrisis sowieso flink inzetten op thuiswerken, blijkt uit een recente enquête in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onder elfhonderd ondernemingen met meer dan honderd werknemers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.