Nieuws

NBA consulteert nieuwe handreiking over soft controls

De NBA consulteert een nieuwe handreiking over het verkrijgen van inzicht in soft controls. Commentaar kan worden ingediend tot medio september.

De maatschappelijke ontwikkelingen, de toegenomen aandacht voor gedrag en cultuur en de omgang met ethische dilemma’s, maakt dat ook van de accountant wordt verwacht dat anders wordt gekeken naar hieraan verbonden risico’s, zo stelt de concept-handreiking.

Bij het verkrijgen van inzicht in de organisatie wordt van de accountant verwacht dat hij of zij aandacht besteedt aan cultuur en gedrag binnen een organisatie. “Daarmee zijn soft controls, als belangrijke aspecten van cultuur en gedrag, een relevant onderdeel in de jaarrekeningcontrole” , aldus de NBA.

De handreiking richt zich dus primair op controlerend accountants, maar kan bijvoorbeeld ook bij een samenstellingsopdracht van belang zijn. De publicatie gaat in op modellen voor het verkrijgen van inzicht in cultuur en soft controls, bespreekt technieken om dat inzicht te verkrijgen en biedt twee praktijkuitwerkingen voor het evalueren van soft controls als onderdeel van de jaarrekeningcontrole.

De consultatietermijn voor de nieuwe handreiking loopt tot en met 17 september aanstaande.

NBA-handreiking ‘Het verkrijgen van inzicht in soft controls in het kader van de jaarrekeningcontrole’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.