Nieuws

Thuiswerken kan leiden tot 'zelfuitbuiting'

Vooral jonge medewerkers van bedrijven proberen het gebrek aan zichtbaarheid door thuiswerken te compenseren door extra hard en lang te werken. Bij veel bedrijven zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over werktijden van het personeel.

Veel werknemers willen ook na corona niet meer volledig terug naar kantoor, want thuiswerken biedt genoeg voordelen: minder reistijd, grotere zelfstandigheid en een betere combinatie van werk en privé. Daar staat een gebrek aan creativiteit en vermoeidheid als gevolg van de vele Zoom- en MS Teams-gesprekken tegenover.

In het FD waarschuwt Berend van der Kolk, universitair docent management accounting en bedrijfsethiek aan de IE Business School in Madrid, daarnaast voor het risico van ‘zelfuitbuiting’ bij thuiswerken. “Vooral bij jongeren bestaat het risico dat ze zichzelf over de kop werken. Ze beginnen eerder en stoppen later vanuit een behoefte om zichzelf te laten zien.”

Italië

Van der Kolk deed met een Italiaaanse collega onderzoek bij advies- en accountantskantoren in Noord-Italië, de regio die al direct bij het begin van de pandemie te maken kreeg met een lockdown. Vooral bij grotere kantoren kregen medewerkers minder vertrouwen van de leiding en nam het aantal controlemomenten toe, zo bleek.

“Jongere medewerkers mochten vaak geen direct contact meer hebben met klanten en werden naar hun gevoel vaker opgescheept met vervelende klusjes. Sommige managers laten Skype continu aanstaan om te controleren of mensen wel aan het werk zijn en wat ze precies uitvoeren”, zo schrijft het FD.

Van der Kolk geeft aan dat het in Italië economisch slechter gaat dan hier en durft daarom niet te zeggen in hoeverre de situatie uit het onderzoek verschilt met Nederland; ook omdat organisaties intern verschillen. “Bij KPMG in Amsterdam gaat het anders dan in Groningen.”

Keuze

Volgens de jonge KPMG-accountant Milan Olsthoorn is overwerken “altijd een keuze” en is daar door het urenschrijven ook goed toezicht op te houden. “Er is geen cultuur van overwerken of dat men zich ten koste van een ander wil bewijzen. Accountants liggen al jaren onder een vergrootglas. Misschien dat we daarom bewust met dit soort dingen bezig zijn”, zo stelt Olsthoorn in het FD.

Zijn indruk is dat met name accountants met weinig werkervaring liever terug willen naar kantoor en naar de klant, om makkelijker vragen te kunnen stellen en hun collega’s te leren kennen. “Ik zou zelf graag een paar dagen per week thuiswerken, zodat ik kan focussen en de andere dagen kan gebruiken om te socializen.”

Geen duidelijke afspraken

Bij veel bedrijven zijn geen duidelijke afspraken over de inrichting van de thuiswerkplek of over werktijden van het personeel. Slechts een kwart van de bedrijven heeft daarover wel afspraken gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder ruim drieduizend werknemers in loondienst. Bij werktijden geldt voor zestig procent van de ondervraagden dat er geen duidelijke regels zijn. Wel zijn die relatief vaker vastgelegd door kleinere bedrijven.

De meeste bedrijven hebben wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld computer- of telefoongebruik. Over de inrichting van de thuiswerkplek is bij twee op de drie bedrijven niets geregeld. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.