Nieuws

Forse boete voor Britse EY vanwege tekortschietende controle bij Stagecoach

EY krijgt een boete van ruim 2,2 miljoen pond van de Britse Financial Reporting Council (FRC), omdat de Britse tak van de accountantsorganisatie steken heeft laten vallen bij de controle van vervoersbedrijf Stagecoach.

De FRC heeft de betrokken audit partner van EY ook een boete opgelegd van zeventigduizend pond voor zijn rol bij de controle van de jaarrekening van Stagecoach. EY en de betrokken partner krijgen bovendien een rekening van zeshonderdduizend pond voor de kosten voor de toezichthouder.

De FRC vond de wijze van controleren door EY tekortschieten bij een joint venture van Stagecoach aan de Britse oostkust en rondom de pensioenvoorzieningen en verzekeringen van de vervoerder. De toezichthouder stelde daarbij wel dat de tekortkomingen "niet opzettelijk, oneerlijk, opzettelijk of roekeloos waren".

Het ging vooral om onvoldoende of ongeschikte controle-informatie over het controlejaar dat eindigde in april 2017. Ook had EY zich kritischer moeten opstellen tegenover sommige aannames van het management van het bus-, trein- en trambedrijf.

Onder vuur

De Britse tak van EY ligt momenteel onder vuur bij de FRC, die ook nader onderzoek doet naar de controles van de inmiddels ter ziele gegane reisorganisatie Thomas Cook, de beursgenoteerde ziekenhuisgroep NMC Health en investeringsmaatschappij London Capital and Finance. In de twee laatste gevallen gaat het ook om mogelijke fraude.

EY werkt naar eigen zeggen hard om de vastgestelde problemen bij de controles op te lossen. De organisatie heeft recent in het VK een nieuw uitvoerend auditcomité en een remuneratiecomité voor de auditpraktijk opgericht, plus een onafhankelijke raad die toezicht moet houden op die auditpraktijk. Dat moet helpen om "de hoogste niveaus van auditkwaliteit" te bereiken en te bouwen aan een "uitdagende” cultuur binnen EY.

De boete van de FRC is al verlaagd van 3,5 miljoen pond naar 2,2 miljoen, omdat EY de nodige maatregelen heeft genomen en actief heeft meegewerkt richting de toezichthouder. De betrokken partner heeft EY inmiddels verlaten. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.