Nieuws

Overnamegolf bij Belgische accountantskantoren

De Belgische accountantsmarkt heeft te maken met een "tsunami" aan overnames. Digitalisering en complexe regelgeving jagen de consolidatieslag aan.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De krant sprak onder meer met Steven Brouckaert, gedelegeerd bestuurder van de Pia Group, wat staat voor 'Partners in Accountancy'. De Pia Group is zelf actief in overnames binnen de sector en telt nu 27 accountants- en advieskantoren. Nadat miljardair Filip Balcaen zich begin 2019 inkocht in de groep, is deze verdrievoudigd in omvang.

"Onze ambitie is om binnen twaalf maanden de marktleider te zijn in België inzake accountancydiensten", stelt bestuurder Brouckaert tegenover De Standaard. Dat wil zeggen: na de big four, die ook in België de grootste spelers zijn. Maar de Pia Group wil wel groter worden dan BDO, dat nu de vijfde plek op de markt bezet.

Ook BDO zelf is echter op overnamepad, aldus de krant. Recent nam BDO in Antwerpen het kantoor Beirens & Wellens over en de organisatie spreekt met meer partijen. Een andere speler die actief is in overnames, is Moore Belgium. Dat kantoor wordt sinds medio 2020 ondersteund door een private equity partij en nam sindsdien al twee gespecialiseerde kantoren en een advocatenpraktijk over. Ook de big four zelf zitten niet stil.

Meer boekhouders dan kerktorens

De consolidatieslag maakt dat de nu nog gefragmenteerde sector er binnen vijf tot tien jaar "ingrijpend anders" uitziet, stelt Brouckaert tegenover De Standaard. "Er zijn meer boekhouders dan kerktorens."

Digitalisering stimuleert de overnamegolf, want investeringen in IT zijn duur en worden rendabeler als ze voor veel klanten kunnen worden ingezet. Ook de snel wijzigende en complexe regelgeving speelt een rol.

En net als in Nederland schreeuwt de sector in België om personeel, aldus de krant. "Door te fuseren kunnen de beste medewerkers op de meest interessante dossiers ingezet worden, terwijl eenvoudige transacties worden geautomatiseerd."

De Standaard: 'Accountantssector in greep van overnamegolf'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.