Nieuws

Beleggers wereldwijd gespannen wegens problemen Chinese vastgoedreus

Beleggers en financiële instellingen maken zich grote zorgen over de crisis bij de Chinese projectontwikkelaar Evergrande. Het vastgoedconcern kampt met een enorme schuldenberg van 200 miljard euro en een faillissement dreigt.

Evergrande is het op een na grootste vastgoedconcern van China. Honderden financiële instellingen hebben leningen uitstaan bij het concern, waardoor de vrees is dat er een nieuwe schuldencrisis ontstaat als Evergrande de liquiditeitsproblemen niet kan oplossen. De schuldenberg bedraagt in totaal 2 procent van het Chinese bbp. Inmiddels wordt er al gesproken over het "Chinese Lehman Brothers"-moment.

Geen 2008

Beleggers zijn zenuwachtig en dat is te merken op de beurzen. Analisten van grote banken zeggen echter dat de situatie niet te vergelijken is met 2008, omdat de marktomstandigheden toen heel anders waren. Anlisten lijken verdeeld over in welke mate de Chinese overheid zal ingrijpen als het echt op een faillissement aankomt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's laat vandaag weten dat het inmiddels verwacht dat Evergrande failliet gaat en dat het niet denkt dat de Chinese overheid Evergrande overeind zal houden. Wel verwacht het dat China in zal grijpen indien er een domino-effect optreedt waarbij meerdere ontwikkelaars in de problemen komen en het financiële systeem in China dreigt te wankelen. Nederlandse banken laten weten weinig blootstelling te hebben aan Evergrande.

PwC Hongkong is de accountant van Evergrande. PwC Global heeft in een reactie aan Accountant.nl laten weten geen uitspraken te kunnen doen over haar klanten.

Brief

Xu Jiayin, voorzitter van Evergrande, heeft deze week in een brief aan het personeel beloofd dat het bedrijf de crisis te boven komt. In de brief looft hij de medewerkers van het bedrijf en stelt hij dat Evergrande zijn lopende vastgoedprojecten gewoon zal opleveren en alle belanghebbenden worden betaald. Op Chinese social media krijgt Xu er echter van langs; volgens critici is de brief misleidend en zou hij momenteel zijn medewerkers al niet meer betalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.