Nieuws

FD: 'Verbetering controleprotocol NOW lost niet alle problemen op'

De controle van de NOW is door recente aanpassingen beter werkbaar, maar het verbeterde protocol geeft nog niet overal antwoord op.

Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat kanttekeningen plaatst bij het aangepaste controleprotocol, dat eerder deze week door minister Koolmees van SZW aan de Tweede Kamer werd gezonden.

Door aanpassing van het controleprotocol en de bijbehorende standaarden worden enkele obstakels weggenomen voor bedrijven om de aanvraag van de definitieve NOW-subsidie te doen, bijvoorbeeld rondom het concernbegrip. Ook krijgen accountants meer tijd voor de afronding van de NOW-toetsing en het indienen van, afhankelijk van de omvang van de subsidie, een derdenverklaring of accountantsverklaring.

Discussies met klanten

Toch zijn accountants nog niet helemaal tevreden, aldus het FD. Volgens Rob Bergmans (Deloitte) blijft er nog steeds sprake van onuitgewerkte regelgeving. "Daar hebben we dus ook nog steeds discussies over met onze klanten." Ook Agnes Koops (PwC) is nog kritisch: "We hebben de opdracht gekregen om de aanvragen te beoordelen, maar we hebben niet alle middelen gekregen om goed te kunnen besluiten. Daar komt het nog steeds op neer."

De haastig ontwikkelde NOW-regeling is niet volmaakt en dat snappen de accountants ook. Juist daarom zou meer maatwerk kunnen helpen. "Maar daar geeft de overheid dus niet thuis. En dat is jammer", stelt Koops tegenover de krant.

Bergmans heeft de overheid in een aantal gevallen om een standpunt gevraagd, maar die legt de bal terug bij de accountants, "onder het mom van: jullie zijn de controleurs". Dat kan betekenen dat bedrijven in voorkomende gevallen toch NOW-steun moeten terugbetalen.

Reactie NBA

Volgens de NBA hebben in het “constructieve overleg” met SZW diverse onderwerpen ter discussie gestaan, maar is de gepresenteerde aanpassing de uitkomst van de onderhandelingen met het ministerie.

De beroepsorganisatie staat open voor het bespreken van nieuwe issues in dat overleg, maar stelt dat rondom het protocol en de standaarden in ieder geval concrete vooruitgang is geboekt. Ook via de lopende consultatie van de aangepaste NOW-standaard 3900N kunnen suggesties worden gedaan, aldus de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.