Nieuws

KPMG: 'Bestuurders verwachten einde wereldwijde coronacrisis halverwege 2022'

Bestuurders van ondernemingen verwachten dat het wereldwijde einde van de coronacrisis en het 'terug naar normaal' halverwege 2022 een feit is. Meer dan buitenlandse collega's zijn Nederlandse ceo's voorstander van hybride werken.

Ondanks de impact van de deltavariant van het coronavirus, verwacht zestig procent van de bestuurders dat de komende drie jaar sprake is van economische groei. De top drie risico's hierbij zijn uitdagingen in de toeleveringsketens, digitale veiligheid en klimaatverandering. Dat blijkt uit de 2021-editie van de wereldwijde CEO Outlook van KPMG, waarvoor ruim dertienhonderd ceo's werden bevraagd.

Volgens 69 procent van de bestuurders komt de groei door eigen bedrijfsinvesteringen, het aangaan van partnerships en meer organische groei in het zakendoen. Bij 87 procent van de ceo's staan fusie- en overnameplannen op de rol voor de komende drie jaar.

De ESG-uitdagingen (Environmental, Social en Governance) staan niet langer alleen op de agenda van het Hoofd Sustainability, aldus KPMG; 58 procent van de bestuurders bevestigt de toenemende vraag van investeerders, toezichthouders en klanten naar gedegen ESG-rapportage. Dertig procent voorziet de komende drie jaar investeringen van meer dan tien procent in maatregelen op weg naar een duurzame economie.

Hybride werken

Nederlandse ceo's zijn met 67 procent opvallend groot voorstander van hybride werken (zowel op kantoor, thuis of elders), vergeleken met 42 procent van de bestuurders in het buitenland. Ook maken Nederlandse bestuursvoorzitters zich meer zorgen over het welzijn van medewerkers dan andere ceo's.

Dat geldt eveneens voor het klimaat, dat in de top 3 van uitdagingen van Nederlandse bestuurders staat. Over de grens komt dat bij ceo's niet verder dan een top 5-prioriteit. "De coronacrisis heeft de aandacht voor onze duurzaamheidsagenda aanzienlijk vergroot. Het besef dat vooruitgang niet langer alleen afhangt van economische welvaart wordt meer dan ooit onderkend in de bestuurskamer", stelt Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG in Nederland.

KPMG 2021 CEO Outlook

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.