Nieuws

Ook in de film heeft de boekhouder het gedaan

Was het de boekhouder of toch de klusjesman? De roemruchte Deventer moordzaak zorgde destijds voor gerechtelijke dwalingen, een mediahetze en uiteindelijk een veroordeling. Ook in de nieuwe bioscoopfilm De Veroordeling is het duidelijk: de boekhouder heeft het gedaan.

De Veroordeling is gebaseerd op het boek dat journalist Bas Haan schreef over de geruchtmakende zaak over de moord op de weduwe Wittenberg. De rechtbank veroordeelde fiscaal-juridisch adviseur ('boekhouder') Ernest Louwes in hoger beroep tot twaalf jaar voor de moord; hij zat uiteindelijk acht jaar vast.

Louwes werkte in 1999 bij zorgcollectief VvAA en kwam meerdere keren op bezoek bij de toen zestigjarige alleenstaande weduwe in Deventer. Zij stelde hem ook aan als executeur-testamentair voor als ze zou overlijden. Op 23 september 1999 werd de weduwe thuis vermoord. Louwes werd veroordeeld, maar in 2003 weer vrijgelaten na een nieuw proces.

Uitbarsting

Uiteindelijk wordt hij in 2004 opnieuw schuldig bevonden, op basis van DNA-sporen op de kleding van het slachtoffer. De emotionele uitbarsting van Louwes bij het aanhoren van dat vonnis zorgde destijds voor extra twijfel over de juistheid van het oordeel van de rechtbank. Ook werden er al eerder fouten gemaakt met het bewijsmateriaal.

Na de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Die werd vervolgens ernstig bedreigd en geïntimideerd. De Hond werd hiervoor aangeklaagd en veroordeeld tot betaling van een fors bedrag aan smartegeld.

Film met een missie

Voor journalist Bas Haan is het een film met een missie, die niet alleen gaat over de schuldvraag, maar ook over de mediahetze die ontstond door de rol van Maurice de Hond. "Hoe kan het dat een opiniepeiler zonder een spat bewijs heel Nederland wijs kan maken dat een onschuldig man een moordenaar is?", aldus Haan, die tegenover de NOS spreekt van "fake news avant la lettre".

De hoofdrollen in De Veroordeling worden gespeeld door Fedja van Huet, Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk. De film draait vanaf 2 september in de Nederlandse bioscopen. De thriller van regisseur Sander Burger zal binnenkort ook te zien zijn in Frankrijk, Taiwan, Latijns-Amerika, de Baltische staten en Rusland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.