Nieuws

Personeel KPMG houdt vast aan deels thuiswerken

91 procent van de werknemers van KPMG wil ook 'na corona' deels vanuit huis blijven werken. KPMG verwacht dat medewerkers vanaf oktober zo’n twee dagen per week op de zaak doorbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek dat KPMG sinds de pandemie-uitbraak uitvoert onder de bijna vierduizend medewerkers in Nederland. Spontane ontmoetingen bij de koffiebar, samen lunchen op kantoor en praten over andere dingen dan werk, zijn de belangrijkste zaken waar KPMG-medewerkers naar uitkijken.

Vanaf oktober zijn alle KPMG-medewerkers weer welkom op de twaalf vestigingen van KPMG in Nederland, aldus de organisatie. Verwachting is dat medewerkers gemiddeld zo'n twee dagen per week op de zaak zullen doorbrengen en verder thuis of bij de klant actief zijn.

Hybride werken

De vrijheid om, al dan niet in overleg met collega's en klanten, zelf te bepalen waar en wanneer gewerkt wordt, is volgens het onderzoek de belangrijkste succesvoorwaarde van hybride werken, naast materiële zaken als een tweede computerscherm en snel internet thuis. De drie grootste voordelen van hybride werken zijn minder reistijd (92 procent), meer flexibiliteit in werkdagindeling (72 procent) en een betere werk/privé balans (69 procent). Het merendeel van de medewerkers hecht meer waarde aan sociale activiteiten op kantoor.

Hybride werken is volgens Caroline Tervoort, HR-bestuurder van KPMG Nederland, een "culturele verandering" die vraagt om goede begeleiding van medewerkers. De kantoren van KPMG worden omgebouwd volgens een "clubhuisconcept", aldus Tervoort. "Waar zestig procent van de kantoorruimtes nu nog ingericht is voor individuele werkplekken, zal dat straks niet meer dan dertig procent zijn."

Digitale hulpmiddelen

De ruimte die daarmee ontstaat wordt ingericht met digitale hulpmiddelen voor bijeenkomsten van projectteams, brainstormsessies en belafspraken. "Maar ook voor een gezonde lunch, sport- en andere ontspanningsactiviteiten. In Zwolle zijn we al zover. Andere kantoren volgen snel",  stelt Tervoort.

Op basis van het regelmatig onderzoek onder het personeel tijdens de pandemie zijn binnen KPMG onder meer digitale festivals georganiseerd, als alternatief voor traditionele trainingsessies. Ook is een online thuiswerkwinkel voor aanschaf van een bureaustoel of -tafel opgetuigd. Momenteel wordt gewerkt aan een 'digital experience center' en een aangepaste trainingsruimte. 

Vanaf 25 september wordt het thuiswerkadvies van de Rijksoverheid aangepast. Verwachting is dat daarmee ook het personeel van accountantsorganisaties meer en meer zal terugkeren naar kantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.