Nieuws

Rapport EY en HVG Law voor DNB was 'misleidend'

Een boeterapport, eerder opgesteld door EY en HVG Law in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB), wordt door het Hof van Discipline aangeduid als 'misleidend'. De betrokken advocaat van HVG Law is door het Hof berispt.

DNB legde in 2017 een boete van vijf miljoen euro op aan vermogensbeheerder GSFS Asset Management. Volgens berekeningen van DNB had de vermogensbeheerder de pensioenwet overtreden en een onwettig voordeel van € 4,9 miljoen behaald. GSFS stelde dat de berekening van DNB niet klopte en vocht de boete aan.

Op verzoek van DNB bracht EY een rapport uit over de boetekwestie. Dat resulteerde in een tuchtklacht tegen de vroegere voorzitter van de controlepraktijk van EY. Die was eindverantwoordelijk voor de kwaliteitsbeheersing bij EY en kreeg daarom in september 2019 een waarschuwing opgelegd. De Accountantskamer vond het rapport misleidend.

Het Hof van Discipline voor de advocatuur "doet dat nu nog eens dunnetjes over", zo meldt het FD. Het Hof vindt het rapport op onderdelen “onzorgvuldig, suggestief, tendentieus en misleidend”. Dat levert de betrokken advocaat van HVG Law een berisping op.

Briefpapier

Dat het rapport destijds werd uitgebracht op briefpapier van de controlepraktijk van EY gaf de indruk dat het ook was opgesteld door een accountant, aldus het Hof. Maar de inhoud kwam van een wiskundige en een advocaat van HVG Law. Dat advocatenkantoor, voorheen bekend als Holland Van Gijzen, is onderdeel van het wereldwijde EY Law-netwerk en deelt kantoorruimte met de accountants en adviseurs van EY.

Een aanbiedingsbrief bij het boeterapport bevatte volgens het Hof van Discipline "voorbehouden en relativeringen" over het rapport, maar die brief werd door DNB geheim gehouden. Ook dat wordt de advocaat van HVG Law aangerekend, want die had deze "onvolledige en mogelijke misleidende informatieverstrekking" moeten voorkomen, aldus het Hof.

Boete

De oorspronkelijke boete van DNB aan de vermogensbeheerder is in enkele stappen al verlaagd tot een fractie van het oorspronkelijke boetebedrag van vijf miljoen euro. De boete voor GSFS bedraagt nu nog geen 17.000 euro.

De oud-voorzitter van de controlepraktijk van EY is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Accountantskamer. Dat beroep loopt nog.* De uitspraak van het Hof van Discipline tegen de advocaat van HVG Law is definitief.

* Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het hoger beroep van de oud-voorzitter van EY Accountants op 14 september 2021 gegrond verklaard en de waarschuwing geschrapt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.