Nieuws

CBb schrapt waarschuwing: Incident EY niet representatief voor kwaliteit

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een streep gezet door de waarschuwing die de Accountantskamer oplegde aan de voorzitter van EY Accountants, wegens gebreken in het kwaliteitsstelsel. Volgens het College is het incident in kwestie niet representatief voor de gebruikelijke gang van zaken.

Lex van Almelo

De Accountantskamer legde de toenmalige voorzitter van EY Accountants in 2019 een waarschuwing op, omdat het kwaliteitsstelsel van het kantoor tekortschoot en hij daar als voorzitter voor verantwoordelijk was. De tekortkoming betreft een rapport over de draagkracht van een pensioenbedrijf dat is beboet door DNB. De draagkracht is onderzocht door een wiskundige/actuaris en een advocaat onder de vlag van EY.

De Accountantskamer wreef het de toenmalige voorzitter aan dat het kwaliteitsstelsel niet wist te voorkomen dat ten onrechte de indruk is gewekt dat het onderzoek is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van accountants. EY had meer moeten doen om die indruk weg te nemen. De voorzitter wees er vergeefs op dat het hier zou gaan om een incident, dat niet representatief was voor het kwaliteitsstelsel.

Systeem in orde

In hoger beroep sluit het College van Beroep voor het bedrijfsleven zich aan bij het verweer van de EY-voorzitter. Volgens het College is de Accountantskamer te veel afgegaan op de verklaring die de voorzitter heeft afgelegd op de zitting. In hoger beroep heeft de voorzitter in zijn beroepschrift echter beklemtoond dat zijn verklaring niet juist is weergegeven in het proces-verbaal van de zitting en erkend dat het uitbrengen van het rapport niet goed is verlopen.

Ook stelde hij dat dit een incident was, dat niet representatief is voor de gang van zaken bij EY, omdat volgens de geldende gedragslijn bij adviesopdrachten een andere handelsnaam wordt gebruikt.

Bovendien vindt het College dat EY, mede dankzij het interne systeem, wel degelijk adequaat heeft gereageerd toen er vragen werden gesteld over de hoedanigheid en expertise van de rapporteurs.

Het Hof van Discipline oordeelde recent in een tuchtzaak tegen de betrokken advocaat van HVG Law dat het betreffende rapport ‘misleidend’ was en legde de advocaat een berisping op.

Zie ook de samenvatting van de uitspraak van het CBb.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.