Nieuws

Ter Hoeven: 'Ook bestuursverslag deponeren bij handelsregister'

De wetgever moet de mogelijkheid voor bedrijven om het bestuursverslag alleen ter inzage op kantoor te houden, laten vervallen. Daarvoor pleit hoogleraar externe verslaggeving en Deloitte-partner Ralph ter Hoeven in Het Financieele Dagblad.

Meer dan honderdduizend grote en middelgrote bedrijven moeten in Nederland, naast de jaarrekening, ook een bestuursverslag opstellen, betoogt Ter Hoeven in het FD. In dat verslag komen ook belangrijke risico's en onzekerheden aan de orde. Maar waar de jaarrekening moet worden gedeponeerd bij het openbare handelsregister, kan het bestuursverslag 'ten kantore van de rechtspersoon ter inzage worden gehouden' en alleen op verzoek worden opgevraagd.

In de praktijk wordt van die mogelijkheid "zeer gretig gebruik gemaakt", aldus Ter Hoeven. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat in bijna de helft van de gevallen niet wordt gereageerd op een aanvraag om dat bestuursverslag in te mogen zien. Ook zijn bestuursverslagen die daarvoor wel beschikbaar zijn, vaak van mindere kwaliteit.

Schokkend

"Dat de helft van de rechtspersonen niet reageert op het verzoek van de onderzoekers is ronduit schokkend", stelt Ter Hoeven. "Het vraagt maar om één maatregel: ook het bestuursverslag gewoon deponeren bij het handelsregister." Dat heeft daarnaast als voordeel dat het bestuursverslag dan, net als de verplichte jaarstukken van grote en middelgrote rechtspersonen, via XBRL moet worden gedeponeerd.

"Bovendien oordeelde de Accountantskamer onlangs dat ook het gedeponeerde bestuursverslag ernstige fouten kan bevatten waarvan het maatschappelijk verkeer snel op de hoogte moet worden gebracht", benadrukt Ter Hoeven. "Dit werkt niet als het bestuursverslag op het kantoor ligt. Kortom, wetgever, ga met de tijd mee en schaf de optie af."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.