Nieuws

Troonrede: Nederland heeft een stevige economie

De Nederlandse economie staat er goed voor, zeker in vergelijking met andere landen. Dat is "een compliment aan het innovatieve Nederlandse bedrijfsleven" en geeft "perspectief aan mensen die nu aan de kant staan".

Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede. De regering, die over de inhoud daarvan gaat, stelt "dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven" en een stevige economie kent. De doorgevoerde steunmaatregelen voor bedrijven waren ongekend in financiële omvang en reikwijdte, maar hebben wel het beoogde effect gehad, zo schrijft de regering. “Dit jaar en volgend jaar veert de Nederlandse economie naar verwachting op en de werkloosheid blijft historisch laag, terwijl de staatsschuld door de steunmaatregelen niet uit het lood is geslagen en de koopkracht gemiddeld op peil blijft.”

De "intrinsieke kracht" van de nationale economie biedt ruimte om verder te bouwen aan "het Nederland van morgen", zo valt te lezen. "De realiteit daarbij is wel dat veel vraagstukken de grenzen van één kabinetsperiode overstijgen. Of de grenzen van ons land. Of beide."

Groeifonds

De regering noemt de overspannen woningmarkt als voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is en stelt één miljard euro extra beschikbaar om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden.

Ook het Nationaal Groeifonds overstijgt de grenzen van deze kabinetsperiode. In de eerste ronde is dit jaar ongeveer vier miljard euro vrijgemaakt, onder andere voor infrastructuur en projecten als kunstmatige intelligentie en groene waterstof. In de volgende ronde stelt de regering nog eens ruim zeven miljard euro beschikbaar.

Voor natuur en biodiversiteit en de terugdringing van de stikstofuitstoot zijn tot 2030 al forse bedragen beschikbaar gesteld, zo stelt het kabinet. Enerzijds is nodig dat er een goed toekomstperspectief blijft voor Nederlandse boeren, maar tegelijk is het "belangrijk in kaart te brengen wat er nodig en mogelijk is om ook perspectief te bieden voor infrastructuur, economie en woningbouw. Daaraan blijft de regering werken".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.