Nieuws

UWV-onderzoek: Kosten verklaring bij NOW-verantwoording gemiddeld zes procent van subsidie

Werkgevers betalen gemiddeld zes tot zeven procent van hun subsidie aan een accountant of andere financiële dienstverlener, voor de verklaring bij de verantwoording van hun NOW-subsidie. Ruim de helft betaalt minder dan drie procent.

Dat blijkt uit onderzoek dat het UWV heeft laten doen in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Daarin zijn de kosten van de accountants- en de derdenverklaring voor de NOW onderzocht. Een deel van de werkgevers heeft geen enkele kosten hoeven maken voor de verklaring, omdat het werk daarvoor is meegenomen in de reguliere jaarlijkse fee voor de complete administratie.

Het onderzoek is door minister Koolmees van SZW openbaar gemaakt bij de beantwoording van vragen van het Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP), over de administratieve lasten voor ondernemers rondom de verantwoording van steungelden. Koolmees heeft het onderzoek laten doen tegelijk met een verkenning naar de verlichting van de administratieve lasten. Daarvoor heeft hij eerder een aantal maatregelen gepresenteerd aan de Kamer; die debatteert op 29 september over het coronasteunpakket.  

Kosten verklaring

Uit het onderzoek van het UWV blijkt dat het gemiddelde bedrag voor een accountantsverklaring (benodigd vanaf een voorschot van € 100.000, of definitieve subsidie vanaf € 125.000) ligt op ongeveer € 5.300 en bij een derdenverklaring (voorschot vanaf € 20.000 of definitief subsidiebedrag vanaf € 25.000) gemiddeld op ongeveer € 1.300.

Voor het onderzoek zijn werkgevers benaderd die sinds 7 oktober 2020 een aanvraag hebben ingediend voor de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode van de NOW.  69 procent had een derdenverklaring nodig, 31 procent een accountantsverklaring. Bij één op de tien werkgevers lopen de kosten op tot meer dan tien procent van de vastgestelde subsidie.

In de open reacties geven werkgevers aan dat ze begrip hebben voor de controle die benodigd is. In mindere mate geldt dit voor de kosten die hierbij komen kijken.

Veel informatie nodig

"Uit de toelichtingen blijkt dat niet alleen de financieel dienstverlener maar ook de aanvrager zelf veel tijd (en dus geld) kwijt is met de verklaring", aldus het onderzoek. "Dit komt vooral omdat er veel informatie moet worden aangeleverd bij de financieel dienstverlener. In sommige gevallen is deze eigen tijdsinvestering zo groot dat men de NOW niet opnieuw zou aanvragen."

Het onderzoeksrapport geeft ook aan dat sommige ondernemers, die eerder geen gebruikmaakten van een accountant, maar moeilijk aan een accountant konden komen. "Uiteindelijk na vele accountants gebeld te hebben vonden wij een accountant die de verklaring voor ons wilde opstellen", zo stelt een respondent.

De uitgebreide derdenverklaringen zorgen soms voor spanningen en onbegrip tussen accountants en hun klanten. Ook wordt het protocol als te gedetailleerd omschreven, met te weinig ruimte voor een professioneel eigen oordeel van de accountant.

Soms zijn ondernemers ook erg positief: "Ik heb een meelevende accountant. De rekening was in werkelijkheid bijna twee keer hoger dan dat ik uiteindelijk betaald heb."

Antwoord op vragen van het lid Stoffer over de stand van zaken met betrekking tot de (vaststelling van de) NOW

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.