Nieuws

Deadline voor definitieve berekening NOW-1 verstreken

De deadline voor het aanvragen van een definitieve berekening van de loonsteun over de periode maart tot mei 2020 is verstreken. Dit najaar hadden zo'n 9.500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV had daarom de deadline verlengd tot 9 januari.

De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Werkgevers moesten een definitieve berekening aanvragen voor de periode van maart tot en met mei 2020.

Het UWV, dat de uitkering van de steun regelt, wil dat ondernemers bij hun aanvraag onder andere aangeven wat het exacte omzetverlies was. Ook wil de instantie van sommige ondernemers een accountantsverklaring hebben. Als werkgevers de definitieve berekening helemaal niet aanvragen, wordt de steun voor de betreffende periode teruggezet naar nul. Het voorschot moet dan helemaal worden terugbetaald.

In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de NOW. Zij kregen in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten. Het UWV kon dit weekend nog niet zeggen hoeveel aanvragen al binnen waren van de 9.500 werkgevers die de eerste deadline, op 31 oktober, hadden gemist. Hoeveel van hen alsnog een aanvraag deden wordt waarschijnlijk in de loop van deze week bekend.

Het UWV bleef dit weekend bereikbaar voor ondernemers met vragen. In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.

Deadline accountantsverklaring 6 februari

Voor de goede orde: de deadline voor het kunnen nazenden van een accountantsverklaring of derdenverklaring bij de NOW1-verantwoording is eerder verlengd tot 6 februari 2022. Daarvoor heeft de accountant of adviseur dus nog enkele weken de tijd.

Bron: ANP/UWV

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.