Nieuws

Klimaatparagraaf: 'Grote bedrijven komen voor een enorme klus te staan'

Vanaf volgend jaar stelt de EU de klimaatparagraaf verplicht voor bedrijven vanaf 250 medewerkers, 40 miljoen euro omzet of 20 miljoen euro op de balans. Er dreigt een gebrek aan experts op dit gebied.

Dat zegt Jan Niewold, partner duurzaamheid bij EY, in Dagblad Trouw. Niewold waarschuwt dat de huidige inspanningen van veel grote bedrijven nog niet in lijn zijn met de EU-vereisten. "De klimaatimpact zal veel preciezer in beeld moeten komen, door de hele keten heen", aldus Niewold.

Het levert volgens Niewold een nieuw werkveld op, ook voor klimaatadviseurs, en schept kansen voor 'duurzame banen' binnen de boekhoudkunde. Er dreigt echter volgens hem wel een tekort aan experts, omdat er straks veel vraag zal zijn naar accountants en adviseurs die bedrijven kunnen bijstaan bij dit proces.

In Nederland vallen nu 115 bedrijven onder de eisen, dat worden er per 2023 zeker tien keer zoveel. Die zitten in allerlei sectoren, van industrie tot IT en van mode tot transport. Vanaf 2026 komen daar vijfduizend Nederlandse mkb-bedrijven bij. De gevolgen voor bedrijven die zich niet aan de regels houden kunnen verstrekkend zijn, omdat straks ook veel financieringsmogelijkheden gekoppeld zullen worden aan de mate waarin een bedrijf zich inspant om de klimaatimpact te beperken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.