Nieuws

Kwartiermakers stellen experiment intermediairmodel open voor alle sectoren

Deelname aan het experiment met het intermediairmodel wordt opengesteld voor alle sectoren. Dit hebben de Kwartiermakers Toekomst Accountancysector besloten, om het aantal mogelijke deelnemers aan het experiment te vergroten.

Het ministerie van Financiën en de beide kwartiermakers zijn op zoek naar organisaties (profit en non-profit) die deel willen nemen aan het experiment met het ‘intermediairmodel’, dat dit jaar van start zal gaan. Het experiment wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Aanvankelijk konden alleen organisaties uit een aantal specifieke sectoren zich aanmelden voor deelname aan het experiment. Hoewel er positief wordt gereageerd door de verschillende partijen die zich hebben aangemeld, is het benodigde aantal deelnemers voor het wetenschappelijk onderzoek nog niet behaald. Daarom kan vanaf nu elke onderneming of organisatie met een verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole zich aanmelden voor deelname, zo melden de kwartiermakers.

Profijt

Doel van het experiment is te onderzoeken of het mee laten kijken door een onafhankelijke deskundige derde (de intermediair) tijdens belangrijke momenten in de jaarrekeningcontrole leidt tot een kwalitatief hogere controle. Voordeel voor deelnemers is dat de deelnemende organisatie profijt kan hebben van de kennis en ervaring van de intermediair. Bovendien dragen deelnemers op deze manier bij aan het maatschappelijk belang dat gediend wordt met een zo goed mogelijk functionerende accountancysector, aldus de kwartiermakers.

Door de kwartiermakers worden in het kader van de kwaliteitsverbetering diverse modellen onderzocht. Eind december werd een onderzoek aangekondigd naar de effecten van een audit only-model voor accountantsorganisaties.

Er zijn geen kosten verbonden aan het experiment rondom het intermediairmodel en de extra tijdsbesteding is voor deelnemers zeer beperkt. Organisaties die willen deelnemen of meer informatie over het experiment willen ontvangen, kunnen contact opnemen met de kwartiermakers via 06-50180313 of kwartiermakersaccountancy@minfin.nl.

Aanmelden voor deelname kan tot 1 maart aanstaande.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.