Nieuws

Grote bedrijven vragen zelf om verplichting voor rapportage natuurimpact

Grote internationale bedrijven, verenigd in Business for Nature, pleiten zelf voor een verplichting om hun impact op de natuur openbaar te maken.

Zo'n 330 ondernemingen stellen in een gezamenlijke brief dat bedrijven strengere regels nodig hebben om ze te dwingen meer te doen om de in verval rakende biodiversiteit te beschermen. Nu gebeurt er te weinig, vinden zij. "We hebben regeringen wereldwijd nodig om de regels van de economie te veranderen en het bedrijfsleven ertoe te zetten nu te handelen."

Onder de ondertekenaars, samen goed voor een gezamenlijk vermogen van ruim 1.500 miljard dollar, zijn voedingsmiddelenconcern Unilever, staalfabrikant Tata Steel, woonwarenhuis IKEA en de Rabobank. Zij zijn met de andere ondernemingen verenigd in de coalitie Business for Nature.

Harmonie met natuur

De brief verschijnt in aanloop naar cruciale besprekingen van de Verenigde Naties over natuurbescherming. Bedrijven hopen dat de uitkomsten hiervan, die in december worden verwacht, net zo ambitieus zijn als de doelstellingen van Parijs waren op het gebied van het klimaat.

Er wordt gewerkt aan maatregelen om in 2050 "in harmonie met de natuur te leven", met in 2030 tussendoelstellingen. Zaken waarnaar gekeken wordt zijn schone lucht, water en voedsel. Eerdere doelstellingen voor 2020 zijn bijna allemaal niet gehaald.

Bedrijven willen van nationale overheden voor 2030 de verplichting om bekend te maken wat de impact op en afhankelijkheid van biodiversiteit van een afzonderlijke onderneming is. Waar bedrijven dat het op het gebied van klimaat al wel beginnen te melden, gebeurt dit over natuurimpact nog maar weinig.

VN-doelstellingen moeten zowel gaan over het beperken van natuurschade als het stimuleren van positieve bijdragen, vindt de coalitie.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.