Nieuws

GRI: 'Verplichte assurance bij duurzaamheidsdata is kwestie van tijd'

Het verplicht verstrekken van zekerheid bij duurzaamheidsinformatie is slechts een kwestie van tijd. Daarvoor moet worden gewerkt aan een wereldwijd systeem voor duurzaamheidsrapportage, waarin impact en financiële informatie gelijkwaardig worden behandeld.

Dat stelt het Global Reporting Initiative (GRI) in de jongste editie van The GRI Perspective: Auditing to save the planet: the battle against greenwashing. De professionalisering van duurzaamheidsaudits is begonnen, aldus GRI, en de ambitie is te komen tot een systeem waarin financiële en duurzaamheidsrapportage op gelijke voet staan en dezelfde mate van zekerheid bieden.

Hoewel veel GRI-verslaggeving op vrijwillige basis al enige zekerheid biedt, is de overgang naar verplichte audit van duurzaamheidsinformatie slechts een kwestie van tijd, stelt GRI. Dat moet niet alleen de gevolgen van greenwashing aanpakken, maar kan ook zorgen voor een gelijk speelveld voor iedereen.

Greenwashing

Eelco van der Enden, ceo van GRI, vindt greenwashing vergelijkbaar met fraude. "Het misleidt stakeholders, markten en consumenten en moet worden gestopt. Het overdrijven van duurzaamheidsinspanningen kun je zien als het overdrijven van omzet of winsten; beide kunnen even schadelijk zijn voor investeerders en het vertrouwen van het publiek."

GRI verwelkomt dat de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) werkt aan een standaard voor het geven van zekerheid bij duurzaamheidsverslaggeving. De Global Sustainability Standards Board van GRI heeft de IAASB toegezegd met vaktechnische expertise aan dat project bij te dragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.