Nieuws

Samenwerking Avans en kantoren moet accountancystudenten 'breder opleiden'

De accountantsopleiding van Avans Hogeschool heeft met 'praktijkpartners' Mazars, Van Oers, BDO, Witlox VCS en Deloitte een convenant gesloten voor een intensievere samenwerking. Doel is elkaar versterken en studenten "nog breder opleiden voor het werkveld".

Het convenant werd ondertekend tijdens het Avans-event 'De accountant van de toekomst', op 10 november jl. "De opleiding Accountancy heeft een lange historie met co-creatie", stelt René Theunis, directeur van de Academie voor Management en Finance (AMF) van Avans. De hogeschool werkt al langer samen met Witlox VCS, Van Oers, Mazars en BDO en verwelkomt nu ook Deloitte, als vijfde 'praktijkpartner'.

AvansHogeschool_convenant_900x590.jpg

Volgens Ivar Brouwer, senior manager Audit & Assurance van Mazars, wordt "in de volle breedte" samengewerkt met Avans. "Dat varieert van stages en gastlessen, het inbrengen van actuele cases, workshops voor docenten en recruitmentactiviteiten voor studenten tot het meedenken in de adviesraad over de inrichting van het onderwijs", aldus Brouwer.   

Breder beeld

De accountantskantoren en Avans willen samen onderwijs bieden met praktijkmogelijkheden "binnen de volle breedte van het vak" en zo zorgen voor continuïteit. Het convenant is volgens Theunis een "belofte om er samen de schouders onder te zetten".

Brouwer stelt dat studenten door de samenwerking een breder beeld krijgen van het werkveld. "Zowel van de verschillende klanten als van de variatie in vraagstukken. En omdat we meedenken over het curriculum, kunnen we actuele ontwikkelingen direct verwerken in de programma's. Zo krijgen studenten de meest relevante opleiding en de partners breed opgeleide professionals."

Oproep

In de optiek van Theunis gaat de samenwerking over meer dan alleen jongeren enthousiast maken voor het vak. “Omdat we ons onderwijs met onze partners ontwikkelen, spelen we in op vernieuwingen zoals digitalisering en proactieve advisering. Bovendien leren studenten zo de verschillende facetten van het vak en ontdekken ze wat bij hen past.”   

Brouwer roept andere accountantskantoren en hogescholen op om ook hun krachten te bundelen. Dat zorgt volgens hem voor een extra impuls en een andere uitstraling. "Studenten krijgen een breder beeld van de verschillen en de mogelijkheden in de branche. Bovendien is het voor hen aantrekkelijk als ze zien dat bedrijven zo nauw betrokken zijn bij hun opleiding." 

Duurzaamheid

Tijdens het event 'De accountant van de toekomst', bedoeld voor (potentiële) studenten, stond duurzaamheid centraal. In het kader van het thema bezocht een groep studenten diverse accountantskantoren om een presentatie te geven. Duurzaamheid maakt ook het accountantsberoep breder, benadrukt Brouwer. "Het heeft invloed op de services die we bieden. Ook op dit vlak delen we daarom graag onze kennis en kunde."

Rondom het thema ging het ook over aspecten als integer denken en handelen. "Accountants moeten niet alleen kijken naar de portemonnee van hun klanten, maar zeker ook naar de toekomst en het grotere geheel", meent Theunis. "Er waren workshops en ontmoetingen, de goodiebag is vervangen door een duurzaam alternatief en aanwezigen konden stemmen op een goed doel, waaraan Avans geld doneert." Gekozen werd uiteindelijk voor de Maarten van der Weijden Foundation.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.