UBO-register niet publiek toegankelijk
Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat het UBO-register niet openbaar toegankelijk mag zijn. Volgens de rechter is dat een te grote aantasting van de privacy van bedrijfseigenaren en aandeelhouders.
Dat meldt het FD. Het UBO-register (ultimate beneficial owner) biedt inzicht in natuurlijke personen die eigenaar zijn van een bedrijf, of daar zeggenschap over hebben. Het UBO-register is in de hele Europese Unie ingevoerd om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme tegen te gaan.
Met name familiebedrijven en aandeelhouders maken al jaren bezwaar tegen de registratie in het UBO-register, in verband met de privacy. De Europese rechter stelt in de uitspraak dat grondrechten van bedrijfseigenaren worden geschonden door de openbaarmaking van hun persoonlijke gegevens, aldus het FD.
Grondslag weg
De uitspraak volgt op een zaak die was aangespannen door een Luxemburgse vennootschap en raakt alle Europese lidstaten die UBO-registers hebben ingesteld, bevestigt een woordvoerder van het Hof tegenover de krant. "Dit slaat de grondslag weg onder de Europese richtlijn waarop deze landen hun nationale UBO-wetten hadden gebaseerd."
Instellingen zoals de Belastingdienst en toezichthouders zoals de Financial Intelligence Unit (FIU) behouden wel toegang tot het UBO-register. Ook maakt de rechter een uitzondering voor journalisten en NGO's die een "legitiem belang hebben om in het register onderzoek te doen".
Of banken ook toegang behouden is nog niet duidelijk, zowel het ministerie van Financiën als de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaan de uitspraak van het Europese Hof nader bestuderen.
On hold
Minister Kaag van Financiën heeft in reactie op de uitspraak aan de Kamer van Koophandel gevraagd om "per direct de informatieverstrekking van het UBO-register on hold te zetten", zo meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer. Eind september stelde de minister in een beleidsvisie nog dat een goed gevuld UBO-register van belang is bij de bestrijding van witwaspraktijken.
In de zomer verlengde het ministerie een tijdelijke regeling voor nog ontbrekende registraties in het UBO-register tot 1 januari 2023, vanwege een grote piek in opgaven voor het register en de benodigde verwerkingstijd bij de KVK. Kort daarvoor bleek een flink deel van de grootste Nederlandse familiebedrijven nog niet te vinden in het register. Het FD spreekt van een "hobbelig proces".
Bron: FD/Accountant
Gerelateerd

€ 33.900 boete voor accountant sexsauna
De BFT-boete voor een accountantskantoor in het Limburgse Reuver, Kessel en Amstenrade is definitief. Het kantoor heeft ten onrechte enkele ongebruikelijke transacties...

FIU: Bedrijven vaak door criminelen misbruikt als dekmantel
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken. Uit analyses blijkt een grootschalig en georganiseerd...

Banken gaan minder vragen stellen over cash geld
Banken gaan hun klanten minder snel vragen stellen bij het gebruik van cash. Dat is het belangrijkste resultaat van overleg tussen banken, toezichthouder De Nederlandsche...

Eerste Kamer stemt in met afgeslankte witwaswetgeving
De Eerste Kamer heeft op 10 juni de Wet plan van aanpak witwassen aangenomen. De wet regelt een verbod op beroepsmatige transacties van drieduizend euro of meer...

Minister Heinen vindt aanpak witwassen bij banken 'doorgeslagen'
De afgelopen jaren heeft de poortwachtersrol in Nederland niet goed gefunctioneerd, met name bij banken, schrijft minister Eelco Heinen van Financiën in een brief...