Nieuws

Veel familiebedrijven nog niet in UBO-register

Een kwart van de dertig grootste familiebedrijven in Nederland is niet vindbaar in het UBO-register.

Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek. Eigenaren van Nederlandse bedrijven moesten op 27 maart van dit jaar ingeschreven staan in het UBO-register, dat in de hele Europese Unie is ingevoerd om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme tegen te gaan.

Een deel van de familiebedrijven zegt dat zij nog niet ingeschreven staan vanwege achterstanden bij de Kamer van Koophandel (KvK). De NOS ontdekte dat een ander deel zogenoemde 'pseudo-eigenaren' heeft ingevuld, waardoor het niet duidelijk is wie de echte eigenaren zijn. Dat is niet verboden, maar gaat wel in tegen het doel van het register.

In overtreding

De problemen met het register zijn vele malen groter, erkent het ministerie van Financiën. Zelfs als alle achterstanden bij de KvK zijn weggewerkt heeft nog slechts 64 procent van de organisaties doorgegeven wie hun eigenaar is, wat volgens de NOS betekent dat honderdduizenden eigenaren in overtreding zijn.

PwC-onderzoeker Mitra Tydeman-Yousef laat aan de NOS weten dat het percentage in Nederland laag is. Dit zou komen omdat Nederland nog geen boetes oplegt aan bedrijven die in overtreding zijn. Mogelijk is dat omdat Nederland wil wachten tot het Europees Hof van Justitie uitspraak doet in een zaak over de vraag of het openbare UBO-register te veel inbreuk maakt op het recht op privacy.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.