Nieuws

'200 miljoen euro aan Russisch geld bevroren in Nederland'

Nederland heeft ruim 200 miljoen euro aan Russisch geld bevroren. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) bij Nieuwsuur.

Knot verwacht dat dit bedrag nog wat verder gaat oplopen. Het gaat om geld van personen of bedrijven aan wie sancties zijn opgelegd na de Russische invasie van Oekraïne.

Eerder stond de teller volgens minister Kaag van Financiën nog maar op zes miljoen euro. De Tweede Kamer reageerde daar heel kritisch op. Veel meer dan de 200 miljoen euro aan Russisch geld is volgens Knot echter niet te pakken in ons land. "Die bezittingen bevinden zich niet in Nederland", zei hij.

De Belgische overheid heeft al voor 10 miljard euro aan Russisch geld bevroren. Dat meldde de krant De Tijd afgelopen weekend. Een vergelijking met België is niet goed te maken, omdat de Belgen een veel grotere rol spelen in het internationale betalingsverkeer, aldus Knot.

Eenheid uitstralen

De DNB-president gaat in een interview in het FD nader in op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de economie, de forse inflatie en het beleid van de centrale banken om de huidige crisissituatie het hoofd te bieden.

"Zolang Europa eenheid blijft uitstralen, zoals ze duidelijk heeft gedaan tijdens de pandemie en nu ook in reactie op de Oekraïneschok, en de ECB duidelijk blijft maken dat te sterk uit de hand lopende renteverschillen niet worden getolereerd, dan zijn de risico's goed beheersbaar", aldus Knot tegenover het FD.

DNB publiceerde medio maart het jaarverslag van de centrale bank. 

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.