Nieuws

4,5 jaar cel geëist tegen frauderende oud-FIOD rechercheur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist tegen een 39-jarige oud FIOD-rechercheur die verdacht wordt van miljoenenfraude.

De verdachte beheerde de financiële geldstromen bij een christelijke charitatieve instelling en wist volgens het OM op "geraffineerde" wijze 6,5 miljoen euro weg te sluizen, door middel van valse overeenkomsten en een vennootschap in Panama. Vervolgens sluisde hij het geld door naar bankrekeningen in Saint Vincent and the Grenadines en de Verenigde Arabische Emiraten.

"De verdachte heeft dit alles op relatief eenvoudige wijze en vrijwel onopgemerkt kunnen doen omdat hij binnen de gemeenschap een groot vertrouwen en aanzien genoot, veel vrijheid van handelen had en hij over creditcards van de bedrijven beschikte. In de periode van 2015 tot en met januari 2016 heeft hij een vermogen binnengehaald door verduistering, oplichting en valsheid in geschrift", aldus de officier van justitie. Naast de genoemde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte wordt de verdachte het witwassen van de met de fraude verkregen gelden verweten.

Ook zijn 29-jarige vriendin was volgens het OM betrokken bij het witwassen van het geld. Een woning van 1,1 miljoen euro die gekocht was met het geld werd op haar naam gesteld en zij werkte mee aan het opstellen van een valse arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring voor het krijgen van een hypotheek. Tegen de vrouw is door de officier van justitie een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en met aftrek van voorarrest. Tegen twee van de betrokken bedrijven, waar de mannelijke verdachte de feitelijke bestuurder van was, zijn geldboetes van respectievelijk 500 duizend euro en 150 duizend euro geëist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.