Nieuws

Diversiteit in jaarverslagen accountantskantoren schiet nog niet op

Driekwart van de raden van commissarissen van accountantsorganisaties heeft meer dan dertig procent vrouwen. Zeventig procent van de raden van bestuur van accountantskantoren telt echter nog geen enkele vrouw. En maar vijftien procent van de RvB’s heeft meer dan dertig procent vrouwen.

In opdracht van de NBA onderzocht The Diversity Company de jaarrekeningen van de top twintig Nederlandse accountantskantoren op diversiteit. Tijdens de Woman Leadership Week van de NBA werden de eerste resultaten gepresenteerd. Daaruit bleek dat het met de diversiteit nog niet erg opschiet.

De onderzoekers bekeken de jaar- en transparantieverslagen (2019 en 2020) en keken daarbij zowel naar diversiteit van de werknemers, als naar het rapporteren daarover. "Volgens arbeidsmarktonderzoeken is er in de sector een structureel tekort aan goed gekwalificeerd personeel. Daar zou je als kantoor goed op in kunnen spelen door meer diversiteit te zoeken", stelde Karin Parmentier van The Diversity Company. "Daarnaast ligt de kwaliteit van het accountantsberoep onder een vergrootglas. Diversiteit en inclusiviteit helpen ook om de mate van kwaliteit te vergroten."

Uitkomsten

Volgens Mira Faas, die stilstond bij de resultaten van het onderzoek, melden kleinere accountantsorganisaties minder over diversiteit in hun jaarverslagen. Tegelijk is het percentage vrouwen daar hoger dan bij grote accountantsorganisaties. Zo hadden middelgrote kantoren in 2020 46 procent vrouwelijke werknemers, tegen 41 procent bij de oob-kantoren.

Ook valt op dat hoger in de organisatie het percentage vrouwen snel daalt. Het aandeel vrouwelijke partners en directors bij oob-kantoren was in 2020 maar 17 procent. Bij grote niet-oob-kantoren was dat 19 procent.

Van de in totaal 36 bestuursleden in de top 10 accountantskantoren zijn er zeven vrouw. Vier van deze tien kantoren (BDO, Mazars, Baker Tilly en Alfa) hebben een raad van bestuur die alleen uit mannen bestaat. KPMG is het enige accountantskantoor in de top 10 met een vrouwelijke ceo.

Uitleg

De onderzoekers keken daarnaast of de kantoren uitleg gaven over het gebrek aan diversiteit of over beleid om hier verandering in te brengen. Ook hier bleek nog veel te verbeteren.

De presentatie van het complete onderzoek vindt plaats in het tweede kwartaal van dit jaar. De Women Leadership Week van de NBA loopt van 7 tot en met 11 maart 2022.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.