Nieuws

EU-landen willen hoger vrouwenquotum dan nu in Nederland

Een Europees vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven scherpt de Nederlandse norm verder aan, als het aan de EU-landen ligt. Maar de invoering gaat nog even duren.

Uiterlijk over vijf jaar moet minstens veertig procent van de leden van raden van commissarissen van beursvennootschappen vrouw zijn en ook ten minste veertig procent man. Of ten minste 33 procent van de commissarissen én van de raad van bestuur. In Nederland geldt de norm van 33 procent, die is ingegaan sinds de jaarwisseling, alleen nog voor de rvc’s van grote bedrijven.

De ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de EU-lidstaten werden het op 14 maart eens over een voorstel van de Europese Commissie om het 'glazen plafond' aan de top van het bedrijfsleven te doorbreken. De lidstaten gaan nu op zoek naar overeenstemming met het Europees Parlement.

Criteria

Afgelopen najaar was amper drie van de tien bestuurders van grote bedrijven in de Europese Unie vrouw. Lang nog niet alle EU-landen hebben regels opgesteld om dat aandeel te vergroten. Uit de Female Board Index 2021 bleek dat het percentage vrouwen in rvc's van beursgenoteerde bedrijven in Nederland inmiddels 33 procent bedraagt. Het aandeel vrouwelijke bestuurders is echter nog geen veertien procent.

Vanaf 2027 moeten van elke vijf leden van raden van commissarissen van grote bedrijven er volgens de Europese richtlijn minstens twee vrouw zijn. Bedrijven die niet aan de richtlijn voldoen, moeten bij elke nieuwe benoeming "duidelijke, ondubbelzinnige en neutrale criteria" gebruiken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.