Nieuws

Ook internationale advocatenpraktijken verlaten Rusland

Net als de grote accountantsorganisaties vertrekken ook de internationale advocatenkantoren uit Rusland. Maar enkele kantoren maken een andere afweging.

Vaksite Advocatie meldt dat sinds de Russische invasie van 24 februari zo'n twintig Britse en Amerikaanse advocatenkantoren met wereldwijde vestigingen hebben aangegeven te vertrekken uit Moskou.

Na een bekendmaking door Linklaters volgden al snel statements hierover door kantoren als Allen & Overy, Freshfields, Clifford Chance, Norton Rose Fulbright, Latham & Watkins en Herbert Smith Freehills. Later hebben ook praktijken als DLA Piper, Hogan Lovells en CMS gemeld dat zij hun operaties in Rusland staken. Sommige kantoren spreken van een “voorlopige sluiting” van hun Russische kantoren.

Het grootste advocatenkantoor ter wereld, Dentons, blijft nog wel actief in Rusland, net als het Amerikaanse Baker McKenzie. Dentons geeft aan te focussen op de eigen mensen, "die geen verantwoordelijkheid dragen voor het handelen van hun regering", en op hun cliënten, "die ons advies dringend nodig hebben, bijvoorbeeld over hoe zij hun operaties in Rusland kunnen afschalen". Het kantoor stelt tegelijk geen werk aan te nemen van partijen gelieerd aan het Kremlin.

Onder vuur

Sinds de oorlog in Oekraïne ligt met name het werk van advocaten voor welvarende Russische klanten onder vuur. Een groep van twintig grote advocatenkantoren in Nederland deed begin maart een oproep aan hun collega’s, om te stoppen met het behartigen van belangen van instellingen of personen die de oorlog tegen Oekraïne "faciliteren".

De Amsterdamse burgemeester Halsema maakte zich tegelijk zorgen over het aanzien van Amsterdam als handelscentrum, vanwege de banden tussen advocatenpraktijken aan de Zuidas en de Russische staat. Kort daarna besloot onder andere advocatenkantoor Houthoff, mede onder druk vanuit de media, om de banden met Russische opdrachtgevers te verbreken.

Update 16 maart: Inmiddels hebben ook Dentons en Baker McKenzie besloten zich toch terug te trekken uit Rusland. De vestigingen daar van beide advocatenkantoren gaan zelfstandig verder, meldt Advocatie. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.