Nieuws

Russisch vastgoed in Nederland nog onzichtbaar

Het Kadaster, dat informatie over het eigendom van vastgoed verzamelt, heeft nog geen opdracht gekregen om Russisch vastgoed in kaart te brengen. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het opsporen van dergelijk Russisch bezit in ons land.

Dat meldt de NOS. Hoewel er "sterke aanwijzingen" zijn dat Russische oligarchen in Nederland vastgoed bezitten, blijft het vooralsnog mistig of er panden in handen zijn van Russen die onder de sanctieregels vallen. Minister Kaag van Financiën meldde recent dat inmiddels voor bijna vierhonderd miljoen euro aan Russische tegoeden in ons land is bevroren. Maar vastgoed valt daar niet onder.

"Het overzicht gaat niet over bezittingen zoals huizen of jachten", meldt een woordvoerder van Financiën tegenover de NOS. Ook de ministeries van Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken geven aan dat het in kaart brengen van Russisch vastgoed niet onder hun takenpakket valt. Hetzelfde geldt voor toezichthouders DNB en AFM, aldus de NOS. Tegelijk is wel duidelijk dat er diverse rijke Russen vastgoed in Nederland bezitten.

Doeltreffender

Advocaten gespecialiseerd in sancties stellen dat andere landen in Europa "hier op het oog doeltreffender mee omgaan". Zo hebben de Franse autoriteiten al op diverse panden van Russische oligarchen beslag gelegd, net als in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Daar werd al voorgesteld om er Oekraïense vluchtelingen in onder te brengen.

De juristen pleiten ervoor om het Kadaster hier een rol in te geven, maar waarschuwen ook dat goed handhaven veel geld kost "en het is van tevoren niet zeker of het iets oplevert".

Bron: NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.