Nieuws

'Stijging toezichtskosten bedreigt continuïteit accountantskantoren'

De stijging van de kosten voor het accountantstoezicht kan een gevaar vormen voor de continuïteit van kleine en middelgrote accountantskantoren. Daarvoor waarschuwt softwarehuis Hyarchis, actief in technologie voor 'regulatory compliance'.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft sinds begin dit jaar het toezicht op de niet-oob-accountantsorganisaties met Wta-vergunning voor wettelijke controles overgenomen van de SRA en NBA.

De AFM verwacht dat de kosten voor het uitvoeren van het toezicht op de accountancysector zullen stijgen van € 1,5 miljoen in 2021 tot € 5,1 miljoen in 2024. Dat betekent een lastenstijging van gemiddeld zo’n veertig procent voor accountantskantoren met Wta-vergunning.

De SRA gaf in september vorig jaar al aan te vrezen voor "overregulering, juridisering, regelverdichting, regeldruk en daarmee gepaard gaande administratieve en financiële lastenverzwaring".

Technologie

Volgens Hyarchis moeten vooral middelgrote en kleinere kantoren naast de oplopende toezichtkosten ook hun personeelsbestand laten groeien om de bedrijfsvoering aan te passen aan de groeiende regeldruk.

Dit brengt hun continuïteit in gevaar, meent het softwarehuis, dat een vergelijking maakt met banken, waar inmiddels een op de vijf medewerkers aan compliance werkt. "Accountants hebben niet de budgetten om op die schaal compliance-afdelingen op te zetten", aldus Ruud van der Kruk van Hyarchis. Volgens hem moeten accountantskantoren leren van de bancaire sector en inzetten op 'regtech', ofwel regulatory technology; technologieën die financiële dienstverleners helpen te voldoen aan wet- en regelgeving.

Zulke technologie is te gebruiken voor zaken als identiteitscontrole, fraudepreventie, transactiemonitoring en verslaglegging, stelt Hyarchis. De softwaremakers pleiten voor een 'paradigmaverschuiving' bij accountantskantoren, waarbij compliance eerder als concurrentievoordeel dan als administratieve last wordt gezien.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.