Nieuws

Werkgevers moeten 'ruimhartig zijn' met thuiswerken, vanwege benzineprijs

Vakbond CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken, vanwege de hoge brandstofprijzen. Ook moet de reiskostenvergoeding van werknemers die wel naar hun werk komen snel worden verhoogd.

Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te reizen. Werkgevers mogen maximaal 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden, een bedrag dat al sinds 2006 niet meer is aangepast. Met de huidige brandstofprijzen dekt die maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin vergoeden veel werkgevers helemaal niets, of soms slechts zes cent per kilometer. "Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld."

De vakbonden zetten bij nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV stelt dat vijf miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken, terwijl dat een goede manier is om hoge benzinekosten te verminderen. "Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn", aldus Fortuin.

Kachel

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie waarschuwt dat het ook meer geld kost om thuis de kachel aan te zetten, als er veel thuis wordt gewerkt. "Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen."

De Unie ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof, die in Nederland uitzonderlijk hoog is en bovendien nog met btw wordt belast. Ook Castelein vindt dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. "Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.