Nieuws

Content hackathon Auditpedia moet zorgen voor een 'volle camping'

Auditpedia, de 'Wikipedia' voor accountants, zette op 23 april een volgende stap met een 'content hackathon' in Domstad, vergadercentrum van de Hogeschool Utrecht. Doel: zoveel mogelijk inhoud realiseren voor het platform.

"Er wordt veel gepraat, maar we moeten ook dingen doen", aldus organisator Margreeth Kloppenburg, drijvende kracht achter het Auditpedia-initiatief. Aandacht is nodig, anders wordt het publiek belang een "in de praktijk vervaagd concept", zo refereerde zij aan een commentaar van de Algemene Rekenkamer.

Auditpedia1_900x590.jpg

Binnen Auditpedia zijn inmiddels zestien kernthema's ondergebracht, in drie pilaren: maatschappelijke relevantie, beroepsontwikkeling en beroepsgeschiedenis. Het 'kennisplatform gericht op de maatschappelijke rol van de accountant' moet studenten en andere gebruikers zo een basis bieden om snel en makkelijk bronnen te bereiken.

Voor de opzet van de website is, met dank aan een "zak geld" van het ministerie van Onderwijs, gebruikgemaakt van specialisten van Wikibase Solutions; de partij die ook werkt aan het framework voor de nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD.

Toeter

Maar uiteindelijk gaat het om de content. "Het voelt nog als een leeg grasveld met alleen een bord 'camping' en pas één tentje, maar de doelstelling is een camping vol", aldus Kloppenburg. Dus werd er op zaterdag door ruim zestig proud contributors gezamenlijk gewerkt aan nieuwe bijdragen op het platform, die telkens bij publicatie door een enthousiast toeterende Kloppenburg werden gememoreerd.

Auditpedia2_900x590.jpg

Tussendoor gaf AccountancyVanmorgen-hoofdredacteur Wilbert Geijtenbeek een inkijkje in het graafwerk van de onderzoeksjournalist, aan de hand van een zoekopdracht in delpher.nl, waarmee kranten van 25 jaar en ouder te ontsluiten zijn.

Ook waren er praktische schrijftips van Michiel Boswinkel (communicatieadviseur DNB) en Peter van Loevezijn (trainer Kriton) en van Marc Schweppe (Accountant.nl). Uiteindelijk ging de prijs voor de beste studentenbijdrage aan het platform naar Amanda Romano en Ayaan Mohammed, derdejaars studenten Finance & Control aan de HU.

Proces en toekomst

Tijdens de hackathon werd tevens gekeken naar het proces om te zorgen voor kwalitatief goede content op het platform. Relevante stakeholders zijn in beeld gebracht. Over de wijze waarop Auditpedia voor de toekomst kan worden ingericht, werd intensief nagedacht en overleg gevoerd onder aanvoering van bestuurder en toezichthouder Antje Kuilboer-Noorman. Tekenend accountant Ferry Timp zorgde voor een visuele vastlegging van de dag.

Auditpedia3_900x590.jpg

"We waren allemaal moe, maar volgens mij ook zeer voldaan", aldus Margreeth Kloppenburg na afloop van de hackathon. "Samen iets creëren is gewoon machtig mooi en goed werk."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.