Lousewies van der Laan: Accountants moeten het juiste willen doen
Nederland heeft een stevige verantwoordelijkheid bij het aanpakken van 'dirty money', gezien de rol van de 'Zuidas' bij zulke geldstromen. Dat zegt Lousewies van der Laan, sinds oktober 2020 directeur van Transparancy International Nederland.
Van der Laan sprak tijdens een recente bijeenkomst bij de NBA over corruptiebestrijding en de rol van de compliance officer, georganiseerd in samenwerking met Transparency International Nederland. TI Nederland is de lokale tak van deze wereldwijde anti-corruptie-organisatie.
Corruptie is een lastig thema, want het komt in allerlei varianten voor en is daardoor ook niet makkelijk te kwantificeren. Veel zaken worden bovendien niet gemeld. Een van de grote thema's waar TI zich mee bezighoudt is dirty money, het aanpakken van niet-transparante geldstromen "waarvan helaas een groot gedeelte via onze eigen Zuidas wordt gedaan", aldus Van der Laan. "Daar hebben wij nog wel een verantwoordelijkheid als Nederland."
Advocaten, trustkantoren en accountants aan de Zuidas helpen Russische oligarchen om miljarden te verstoppen of moeilijk traceerbaar te maken, stelde Van der Laan recent ook in een opiniebijdrage in het FD. "Nederland moet stoppen met dat verdienmodel."
Het juiste doen
Veruit de meeste accountants doen fantastisch hun werk, meent de TI Nederland-directeur. Maar het gaat om een verschuiving van box ticking naar een cultuur van het juiste doen. "En daar hebben accountants ook een belangrijke rol in."
Een accuraat en openbaar UBO-register moet het moeilijker maken om crimineel geld te verstoppen, maar zo'n register moet ook hier gratis worden zoals in andere landen, bepleit Van der Laan. "Het kan een stap zijn naar meer transparantie en het moeilijker maken om dirty money te verstoppen."
Nieuwe Europese klokkenluiderswetgeving wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving, waarbij sprake is van omkering van de bewijslast. Maar uiteindelijk is wetgeving slechts de basis, benadrukt Van der Laan. Het gaat er vooral om dat misstanden binnen een bedrijf worden aangepakt, "dan heb je uiteindelijk niet meer die ene persoon die tegen het systeem moet vechten".
Compliance is belangrijk binnen een organisatie, maar integriteit gaat om de bedrijfscultuur; gelukkig zijn steeds meer bedrijven zich daar bewust van, aldus Van der Laan. "Je wilt integriteit gewoon als kernwaarde in je bedrijf hebben."
Gerelateerd

Ericsson verwacht nieuwe boetes voor omkoping
De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson verwacht boetes te krijgen voor een omkopingsschandaal in Irak.

VS beschuldigen Ericsson van achterhouden informatie omkoping
Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt Ericsson van het achterhouden van informatie in een grote omkopingszaak.

NBA publiceert aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders voor preventie en detectie van fraude
De Werkgroep Fraude van de NBA publiceert twee brochures met aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders van organisaties voor de preventie en detectie van...

Corruptie bij Ericsson blijkt wijder verbreid
Het Zweedse Ericsson heeft aanwijzingen dat het telecombedrijf in veertien landen, waaronder Irak, betrokken is geweest bij mogelijke omkoping en corruptie.

Media: Credit Suisse nalatig met verdachte klanten
Gelekte data van een van 's werelds grootste particuliere banken, Credit Suisse, hebben de rekeningen blootgelegd van klanten die betrokken zouden zijn geweest bij...