Nieuws

Meer vrouwelijke commissarissen, maar voorzitter rvc nog vooral een man

De hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs tellen steeds meer vrouwelijke commissarissen. Maar de president-commissaris is nog vaak een man.

Datzelfde geldt voor de bestuursvoorzitter of financieel directeur, meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na een eigen analyse. De VEB keek aan de hand van agenda's voor aandeelhoudersvergaderingen naar de wijzigingen die dit jaar in de raad van bestuur en commissarissen zullen optreden. Daaruit bleek dat inmiddels zo'n 43 procent van de commissarissen bij AEX-fondsen vrouw is. Bij de 21 voorgestelde nieuwe benoemingen is in tien gevallen gekozen voor een vrouw.

De raden van commissarissen worden op één na nog steeds voorgezeten door een man. Er lijkt wel verandering op komst. De VEB wijst op de komst van vrouwen voor deze belangrijke post bij chipfonds ASMI en informatieleverancier Wolters Kluwer.

Quotum

Door het instellen van een diversiteitsquotum zit er meer druk achter. Sinds 1 januari dit jaar moet minstens een derde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn. Iedere man die vertrekt moet worden vervangen door een vrouw, tot het quotum is gehaald. Maar voor de hoogste toezichtsfunctie bij Nederlandse bedrijven geldt geen quotum.

De VEB stelt dat ook op bestuursniveau nog veel te winnen valt. Minder dan een vijfde van de uitvoerend bestuurders van de 25 AEX-bedrijven is nu vrouw. Volgens de analyse van de beleggersorganisatie zijn slechts vier vrouwen eindverantwoordelijk bij een AEX-bedrijf, of gaan zij over de financiën.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.