Nieuws

FTM: Zakendoen met Tsjetsjenië past niet bij mensenrechtenbeleid grote accountantskantoren

KPMG, PwC en Deloitte doen volgens Follow the Money internationaal zaken met de regering in Tsjetsjenië. Dat gaat in tegen hun eigen beleid rondom mensenrechten.

Onderzoekswebsite Follow the Money (FTM) meldt dat de drie grote kantoren internationaal zakendoen met de omstreden Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov, ondanks diens omstreden opstelling tegenover de LHBTQI-gemeenschap. "Varen op de Canal Parade en tegelijkertijd zakendoen met het homohatende Tsjetsjenië: voor accountants- en advieskantoren KPMG, Deloitte en PwC blijkt dat geen probleem", zo schrijft FTM.

De website maakt onder andere melding van de publicatie in 2017 van een 'investeringsgids voor de Tsjetsjeense Republiek' van PwC, waarvoor Kadyrov zelf het voorwoord aanleverde. "Kadyrov schrijft dat de republiek concurrentievoordelen biedt vanwege de 'stabiele sociale en politieke situatie' en over een groot 'toeristisch en recreatief potentieel' beschikt", aldus FTM.

Open for Business

PwC is net als EY, KPMG en Deloitte lid van Open for Business, een verbond van internationale bedrijven dat zich inzet voor LGBTQI-rechten in landen waar die niet vanzelfsprekend zijn. De samenwerking van PwC met Kadyrov in Tsjetsjenië "staat in schril contrast met het mensenrechtenstatement van het bedrijf, dat voor alle filialen en medewerkers van PwC geldt", stelt FTM.

Volgens de onderzoekssite blijkt dat ook KPMG en (eerder) Deloitte zaken hebben gedaan met dictator Kadyrov. Alleen van EY vond FtM geen zakelijke activiteiten in Tsjetsjenië.

Zo zou KPMG kort voor het begin van de oorlog in Oekraïne volgens het staatspersbureau van Tsjetsjenië "een industriële strategie ontwikkelen voor de republiek". Dat was, zo meldde het persbureau, omdat Kadyrov 2022 heeft uitgeroepen tot 'jaar van de industrie'. KPMG zelf stelt dat het kantoor "geen opdracht heeft aanvaard met betrekking tot een strategieplan voor Tsjetsjenië in 2022".

De grote kantoren willen tegenover Follow the Money niet ingaan op vragen over hoe de zakelijke activiteiten in Tsjetsjenië zich verhouden tot hun eigen mensenrechtenstatements.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.