Nieuws

Ook Britten verbieden consultants en accountants handel met Russen

Het Verenigd Koninkrijk verbiedt consultants, accountants en pr-firma's in het land te werken voor Russische bedrijven. Daarmee neemt de Britse regering dezelfde stap als de Europese Unie.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, verwacht het Kremlin verder onder druk te zetten door Rusland de dienstverlening van deze firma's te ontzeggen. "Zakendoen met het regime van Poetin helpt de financiering van een oorlogsapparaat dat ongekend lijden veroorzaakt in Oekraïne", verklaarde ze.

De Europese Commissie maakte recent haar eigen voorstellen bekend voor een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak zich daarbij ook stevig uit richting “accountants, consultants en spindoctors”, die een verbod krijgen om zaken te doen met Russische bedrijven.

Sanctielijst

De meest controversiële maatregel die het dagelijks bestuur van de EU wil doorvoeren, is een volledig importverbod op Russische olie voor het einde van dit jaar, iets wat het Verenigd Koninkrijk al in maart aankondigde. Met name Hongarije, dat erg afhankelijk is van fossiele brandstoffen uit Rusland, verzet zich hiertegen.

De Britten hebben ook 63 personen en organisaties op de sanctielijst gezet. Het gaat voor een groot deel om mediaorganisaties zoals RT en Sputnik, bekend om hun pro-Kremlin-geluid. Hun apps, websites en socialmedia-accounts vallen onder de sancties. Tv-uitzendingen van RT in het Verenigd Koninkrijk werden eerder al verboden. Door hen op een zwarte lijst te zetten hoopt de Britse regering "de verspreiding van leugens" te bestraffen.

Bron: ANP/Bloomberg

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.