Nieuws

162 duizend bedrijven maakten gebruik van NOW-steunregeling

Tijdens de coronacrisis hebben in totaal 162 duizend bedrijven gebruikgemaakt van de NOW-steun.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die de balans opmaakt na acht periodes van de steunregeling waarmee bedrijven door de overheid geholpen konden worden om het loon van hun personeel te betalen.

In totaal dienden de bedrijven 521 duizend aanvragen in voor de steunregeling. Zo'n 30 procent vroeg alleen in de eerste NOW-periode, tussen maart en mei 2020, de subsidie aan. Een kleine twee derde maakte in twee of meer periodes gebruik van de steun.

Veel steun voor horeca en cultuur

Horeca en catering was de sector waar het meest van de NOW-regeling gebruik werd gemaakt. Meer dan driekwart van de bedrijven in die branche vroeg de steun aan. In de cultuur was dat net geen twee derde, bij winkels ruim de helft. De 162 duizend bedrijven die aanvragen deden hebben gezamenlijk meer dan 2,9 miljoen mensen in dienst.

De voorschotten die het UWV in de acht aanvraagperiodes uitkeerden kwamen uit op een totaal van meer dan 23 miljard euro. Daarvan werd in de eerste periode het meeste uitgekeerd, namelijk 7,9 miljard euro. De regio Groot Amsterdam kende de meeste aanvragers, gevolgd door de regio Rijnmond.

Magazine

De NOW-regeling is per 1 april 2022 beëindigd, maar UWV, werkgevers en ook accountants zijn nog volop bezig met de afhandeling en verantwoording van subsidiegelden. Het UWV heeft over de NOW-regeling een speciaal magazine uitgebracht, waarin wordt teruggekeken op de regeling en ook veel aandacht wordt geschonken aan de definitieve berekening van de subsidie. 

Bron: ANP/UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.