Nieuws

EY betaalt honderd miljoen dollar boete wegens examenfraude

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) legt aan EY een boete op van honderd miljoen dollar, wegens fraude door EY-accountants tijdens CPA-examens en wegens het achterhouden van bewijs hiervan door EY zelf.

EY (formeel Ernst & Young LLP) heeft tegenover de SEC toegegeven dat mogelijk honderden audit professionals van het kantoor gedurende meerdere jaren hebben gefraudeerd tijdens examens die nodig zijn om de Certified Public Accountant (CPA)-licentie te verkrijgen. Opmerkelijk is dat het daarbij met name ging om examens op het gebied van ethiek en integriteit.

Ook is gefraudeerd met cursussen in het kader van de permanente educatie, nodig om de CPA-titel te kunnen behouden. Daarbij ging het onder meer om essentiële cursussen op het terrein van controlevaardigheden. De SEC spreekt van een 'vertrouwensbreuk' met een beroep dat juist is ingesteld om fouten op te sporen.

EY geeft ook toe dat tijdens het onderzoek van de Enforcement Division van de SEC hierover onjuiste verklaringen zijn verstrekt, terwijl het kantoor op de hoogte was van mogelijke fraude tijdens de CPA-examens. Ook erkent EY dat die onjuiste verklaringen naderhand niet zijn gecorrigeerd, zelfs niet na het starten van intern onderzoek naar de examenfraude en na gesprekken van advocaten met het senior management van EY.

Boete en maatregelen

De SEC heeft EY aangeklaagd voor een en ander. Daarbij wordt geconcludeerd dat EY regels van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) heeft geschonden; zowel bij het handhaven van de integriteit bij de dienstverlening als bij de interne kwaliteitscontrole.

EY stemt in met het betalen van een recordboete van honderd miljoen dollar. Ook neemt het kantoor uitgebreide maatregelen om de integriteitsproblemen binnen de organisatie op te lossen. Daarbij hoort het inhuren van onafhankelijke consultants, die zowel het integriteitsbeleid als de invulling daarvan binnen EY moeten beoordelen.

Andere kantoren

Het lijkt erop dat accountantsorganisaties er veel aan gelegen is om jonge beroepsgenoten aan hun diploma te helpen, want ook bij andere kantoren was al eerder sprake van examenfraude. Zo kreeg PwC in Canada dit voorjaar nog een boete van ruim 900 duizend dollar van Canadese en Amerikaanse toezichthouders, wegens fraude met elfhonderd examens.

KPMG in de VS kreeg in 2019 een boete van vijftig miljoen dollar van de PCAOB, toen bleek dat tijdens examens antwoorden gedeeld waren en er gesjoemeld werd met een server om meer kandidaten te laten slagen. En KPMG Australië kreeg in 2021 een boete van 450 duizend euro van de PCAOB, vanwege het jarenlang intern delen van antwoorden van examens.

SEC: Ernst & Young to Pay $100 Million Penalty for Employees Cheating on CPA Ethics Exams and Misleading Investigation

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.