Nieuws

Generatiedenken 'met een grote korrel zout nemen'

Tijdens een themasessie voorafgaand aan de NBA-ledenvergadering stond het werken met young professionals centraal. "De weerbaarheid laat te wensen over."

Psycholoog en columnist Thijs Launspach schreef eerder boeken over werkdruk en het werken met millennials. Hij schetste de kenmerken van de na-oorlogse generaties: de babyboomers, de 'verloren' generatie X, de millennials en de jongste generatie 'Z'. Die generatie moet de arbeidsmarkt nog betreden, maar met millennials is al veel ervaring opgedaan op de werkvloer. Zijn die echt zo anders dan andere generaties?

Ledenvergadering_13juni2022_themaprogramma_900x590.jpg

Volgens Launspach moet je het generatiedenken 'met een hele grote korrel zout nemen', maar zijn er wel verschillen. Zo zijn de jongste generaties vaker beschermd opgevoed door 'curling ouders'. "Dat wil niet zeggen dat het doetjes zijn, maar de weerbaarheid laat te wensen over. Ze zijn hun hele leven behoed voor ongelukken." Dat maakt deze generatie bang om te falen en gevoelig voor een burnout. Een veilige werkomgeving is van belang, maar dat is iets anders dan zorgen dat iemand helemaal geen fouten maakt, aldus Launspach.

Verfrissend

Tegelijk is het werken met millennials verfrissend, hebben ze vaak een andere kijk op zaken en zijn ze vertrouwd met nieuwe technologie en communicatiemiddelen. Ook hebben ze vaak een persoonlijke drive ten aanzien van bijvoorbeeld duurzaamheid, stelde Tülay Dilsiz-Gedik (manager sustainability reporting bij Deloitte) tijdens de discussie. Het is belangrijk om ze vertrouwen te geven in hun werk en niet alleen te sturen op deadlines.

Ook NBA Young Profs-voorzitter Omar El Messaoudi benoemde de frisse blik die millennials kunnen bieden. Soms is het goed om "alles van tafel te vegen". Kantoren moeten verder af van de oude "fabrieksgedachte" bij de inzet van jonge medewerkers, meende hij.

Marlies de Vries, die voor haar promotie aan Nyenrode onderzoek deed naar de ervaringen van young professionals, benadrukte het belang van betrokkenheid bij de organisatie. De hoge werkdruk is "een gegeven binnen de sector", maar betrokkenheid helpt. Ook een open cultuur, waarin jonge medewerkers zich veilig voelen en vragen durven te stellen, is van belang, aldus De Vries. "Wees de leider die je zelf graag had gehad."

De themasessie 'Werken met young professionals' is als voorprogramma van de ledenvergadering terug te kijken via het YouTube-kanaal van de NBA.

Fotograaf: Gerben Pul

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.