Nieuws

'Mondkapjesdeal' straks in de bios te zien

De roemruchte ‘mondkapjesdeal’ die Sywert van Lienden en zijn zakenpartners sloten met het ministerie van VWS, wordt verfilmd. Producent Levitate Film heeft de rechten gekocht van het boek over de zaak.

Het boek ‘Sywerts miljoenen’, geschreven door Follow the Money-journalisten Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen, verhaalt hoe Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel in 2020 een deal met de overheid sloten voor de levering van mondkapjes.

Belangeloos, volgens de drie, maar in werkelijkheid verdienden ze er miljoenen aan. De rechtszaken daarover lopen nog altijd en gaan over oplichting, verduistering en inmiddels ook witwassen; Van Lienden en zijn partners verschenen recent nog voor de rechter.

Ongelofelijk verhaal

Alain de Levita, producent van Levitate Film, spreekt van een "ongelofelijk verhaal" dat roept om een verfilming. "Een scherpe blik in de spiegel van ons land dat op vele fronten faalde en wat niet alleen het goede, maar ook het slechtste in de mens naar boven bracht." De Levita, eerder onder meer regisseur van de televisieserie Baantjer, was als producent betrokken bij films als De Slag om de Schelde, Bankier van het Verzet, Mannenharten en De Storm.

Website GeenStijl snapt het besluit om een film van de mondkapjeszaak te maken wel. “Die hele om-niet-deal van Stichting Hulptroepen Alliantie ontpopt zich al een tijdje tot een waar popcornfestijn, dus het is geen verrassing dat deze zaak wordt verfilmd. Mondkapjes, intriges, semantische discussies over betrokkenheid en mogelijk frauduleuze boekhoudkundige trucjes: alle ingrediënten voor een Hollywood-blockbuster zijn aanwezig.” De roze weblog spreekt van een “shakespeareaans drama vol verbroken beloftes, verraad en heel veel CDA-inteelt”.

Satirisch karakter

Producent De Levita stelt in reactie op het nieuws dat de film waarschijnlijk een satirisch karakter krijgt. “Als je dit onderwerp heel serieus brengt, dan wordt het veel te zwaar en niet leuk om naar te kijken.”

Het is nog niet bekend wie rollen in de film moeten gaan vervullen; voor zover bekend is Ben Affleck nog niet gebeld voor de rol van forensisch accountant van Deloitte, die nog bezig is met de afronding van het feitenonderzoek naar de kwestie…

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.